mandag 27. desember 2010

Planlegging igjen
Soloppgang. De aller mørkeste dagene er over, dagene da solen kommer fra Fredrikstad og ikke fra Moss.  Og bare skal til Slagentangen og ikke helt til Hvittingfoss før den forvinner.

Det er ikke så kaldt i dag. En liten pause i sprengkulden. Minus fire føles som plussgrader.  Global oppvarming, lokal nedkjøling. Rent egoistisk, kort- og trangsynt er det helt fint – skifylket Vestfold ønskes velkommen med utbredte armer!Ny runde med fasadetegninger. Mot fjorden og mot haven i dag.


Før iso fjord2 DSC_0075

iso fjord


Oppløftet mot vest er ikke lenger aktuelt. Det er grenser for hva man skal ofre av utseende og arbeid for en halvtimes ekstra sol.  Men her mot utsikten er det helt nødvendig. Det gir fantastisk morgensol på tre soverom i 2. etasje. Jeg lurer på balkong foran vinduene oppe, men er foreløpig kommet til at det tar unødvendig mye lys fra stuen. Mange naboer her har store 2. etasjeverandaer – de blir ikke mye brukt.

Jeg har droppet det ene av tre vinduer på sydveggen. I selvforsvar. Jeg må jo ha noen veggflater til bilder, og det er vel grenser for hvor mye glass man trenger. ….eller….
Som tidligere – kommentarer og diskusjoner om løsninger er veldig velkomment! Tillegg:
Tak-forslag. Dette vil dekke behovene for utsikt, direkte utgang til området under tak og vindskjerming, men solen forsvinner midt på dagen. Ett eller to soverom kan få direkteutgang til veranda i 2. etasje.

 Eller tre - og med mer veranda vil det bli mulighet for sol lenger.


12 kommentarer:

 1. Det er veldig lurt å ha veggplass inne til både bokreoler og bilder. Det er klart at det er flott med vinduer også, men det er vel sikkert lurt å vurdere det ene opp mot det andre. Jeg er glad jeg har mye veggplass inne, for jeg har endel store vitrineskap som jeg ellers ikke hadde fått plass til hvis det var vinduer der i steden.
  Ha en fortsatt fin romjul! :)

  SvarSlett
 2. Du kan vurdere fransk balkong i 2. etg, dvs en dør som kan åpnes (innover) og en grind fremfor, men ikke noe å tre ut på, det kan gi en god balkongopplevelse uten balkongen. Men jeg synes altså ikke det er nødvendig... (økokonservativ som jeg er)

  Ellers, jeg gleder meg til mer sol jeg også, hadde hjulpet bare at sola viste seg den delen av døgnet den faktisk er oppe også, drittskyer!

  SvarSlett
 3. Har du forresten undersøkt om det finnes noen spesielle føringer for utbygging, så nær sjøen?

  SvarSlett
 4. Artig beskrevet forresten, det om sol mellom Fr.stad og Slagenstangen, osv.! Høyaktuelt med soloppgang over Bastøya også, nettopp i disse dager.

  SvarSlett
 5. Så spennende utbyggingsplaner dere har. Dette ser jo virkelig flott ut! Selv har flest vinduer mot øst der utsikten til fjorden er, og er svært glad for at det ikke er så mange mot syd pgs stekende varm sommersol inn i huset. Vinduene som er der beskyttes med markiser og utvendige persienner.

  En stor og god veranda er et must, den kan nesten ikke ble stor nok! Jeg tilbringer mer tid på den enn i haven og ser på den som det viktgiste rommet i hele huset. Med tanke på at man ikke blir sprekere med årene, er denne helt uvurdelig for meg. Jeg har flyttet grønnsaksavdelingen dit og har muligheten til å utvide med flere plantekasser.

  Å ha god veggplass inne og tenke på at rommene skal fungere hele året er lurt. Tross alt tilbringer man mer tid inne enn ute året sett under ett.

  Kos deg med planer og igangsetting! Starter dere byggeprosessen til våren?

  SvarSlett
 6. Joda, jeg har lovprist vegg- og skapplass i lange baner, jeg også. Men logikken får en slagside med det vannet.... Det er viktig fremdeles, men balansen er blitt en annen.

  Fransk balkong er et must - i allefall på ett av soverommene (det vil si mitt *rødme*) Mulig dette er et utslag av gjestediskriminering. Får se hva prisforskjellen på vindu og dør faktisk blir.

  Om jeg hadde planlagt storutbygging nedover mot vannet, ville jeg nok blitt stoppet før det var fire meter igjen til grensen, ja. Jeg har ikke funnet regler som hindrer takopplett og vindusendringer knyttet til vannnærheten. Men jeg trenger nok en forhåndskonferanse med kommunedamene. Til min overaskelse fortalt naboen i sommer at han hadde sjekket ut muligheten for å sette opp et lite hus (under 15 m2) som ikke var til å bo i - og det skulle være uproblematisk. Det er mulig at det kommer av at området her allerede er tettbygget som villaområde og har vært det lenge.

  SvarSlett
 7. Verandautforming har jeg ikke kommet til ennå, Ninni, og det er viktige hensyn du trekker frem.

  Jeg vil gjerne ha plass under tak, vindskjermet og med sol og utsikt. De betyr i praksis på sydsiden, men bygger jeg tak der, mister det røde foreldrehuset i rekken bak utsikten som det nettopp har fått igjen da thujaen ble tatt. Taket på forsiden tangerer eller går allerede litt over..., den kritiske høyden. Jeg har tegnet litt på en veranda foran det nordøstlige vinduet og en slags "vindstue" under, men det er hittil blitt for stygt. Jeg er litt forelsket i den høye, slette fjordfasaden med mye glass.

  Tusen takk for innspillene deres -- det gjør det så mye morsommere å tegne videre :-)

  SvarSlett
 8. angående tak så kan du jo vurdere å lage et område nede på bakkeplan som har tak. Det er jo tungvint å måtte gå i regnet for å komme til taket, men da står du friere i forhold til plassering, og når den står på bakken så mister foreldrene dine langt mindre utsikt.

  SvarSlett
 9. Det er en god idé å ha en plass med tak nede i haven. verandaen på Høybråten lå rett utenfor kjøkkendøren, og det var så deilig å kunne gå rett ut og sette seg, også i regn. Jeg vil gjerne få til det på ett eller annet vis. Men løsningen gir seg ikke helt selv....

  SvarSlett
 10. Personlig likte jeg ikke den store, flate glassfasaden. Jeg synes det ble for "moderne" og hard på dette huset. Det ble veldig mye penere med balkongen på det siste bildet :-)

  SvarSlett
 11. Tilbøyelig til å være enig med Trine, der. Dessuten enig med Ingunn vedr terrasser som ikke kan bli for store.
  Utsikt til vannet er knallviktig når man har det der, men man trenger ikke å se alt fra alle steder, og det er viktig å kunne trekke seg bort fra noe også, innimellom. Fra stua her ser jeg hav og horisont, men noen ganger setter jeg meg ved vinduet i min manns "hule", og så stirrer jeg på lyng og trær og buskas, og blomsterbedene, selvsagt :D

  SvarSlett
 12. Hei, her skal jeg følge litt med - spennende med utbyggingsprosjekter, og krevende. Viktige valg skal gjøres, man skal jo leve med dette framover. Vi skal også bygge på huset vårt, og valgets kval står nå på type vinduer og plassering. Har både lyst på store vindusflater, men også god veggplass inne - så det er et valg som må tas... før det blir jo ingen byggetegninger ferdig. Ellers enig i mye som Ninni sier.
  Ha en fin romjul og så skal jeg se om jeg finner litt tips om frø på sidene dine som kan bli fine i hagen min. Har du forresten noen søkefunksjon på bloggen din?Verbena skal jeg huske på å så tidlig, de ble for sene i fjor... Ellers anbefaler jeg Hageklarkia til store potter på veranda, ble positivt overrasket over disse.

  SvarSlett