onsdag 8. desember 2010

Beskjæringsråd ønskes

Havens stolthet, sannsynligvis et Acer palmatum Atropurpurea. Den har en tykk stamme, ca 15 cm i diameter og er omlag 3 meter høy. Lønnen skal bli hovedtreet i en liten lønnelund. To pittesmå lønner står allerede ved siden av og jeg har noen flere her og der som skal samles i dette området. Under lønnene har jeg satt tulipaner. Om det blir fint til våren, skal jeg fortsette med heftig løkblomstring her fremover.

Det sto godt skjermet her, må man kunnP1010844e si: en diger skjærsminbusk på hver side og en thuja bak. Samt endel diverse.  Nå er det meste fjernet og lønnen skal få den hedersplassen den fortjener.
Men jeg har ingen erfaring med å forme disse vakre trærne og buskene. Jeg ønsker meg et krøplingtre, bare så det er sagt. Krokete. Ornamentalt, om det er noe som heter det.  På vintertid. Ellers er det ikke godt å se særlig til grenene i det hele tatt – treet er fullt av nydelig håndflikede knallrøde blader. De ser ut som et lite bål i solen. Ganske stort til bål å være, egentlig.
For endel år siden ble treet godt stelt – grenene er korte og kronglete. Men de siste årene har den måttet klare seg selv, og har strukket armer og ben i alle retninger.  I våres klippet jeg bort det som vokste ned i bakken og de verste strantene.

DSC_0041
Nå har jeg behov for råd:  Når, hva og hvordan.  
Skal jeg klippe mye nå? Jevnt, eller ta noen grener helt tilbake til de tykke stammene? Skal det småklippes i enden av kvistene, eller bare større inngrep? Og når skal jeg klippe? nå, eller vente til våren?  Eller neste høst?  

7 kommentarer:

 1. Jeg har dessverre ingen råd, er slett ingen erfaren eier av en slik (min rager foreløpig kun ca. 40 cm over bakken). Men den er jammen flott, den du har! Må den beskjæres da?

  SvarSlett
 2. Jeg ville ventet med å klippe noe før det nærmer seg våren. Åpne sår er inngang for sopp og råte. Treet har større sjanse for overgroing i vekstsesongen.
  Hvordan trær skal beskjæres er jo en smakssak, men på ditt tre hadde jeg nok "luftet" ved p ta ut noen greiner. Skjær i greinvinkelen, der leger treet seg best og det ser mest naturlig ut.

  SvarSlett
 3. Rettelse: Jeg spurte kommunegartneren jeg går på skole med. Lønn er bløder og skal ikke beskjæres i det hele tatt. Hvis man må skal det skje like etter bladfall, men helst ikke.

  SvarSlett
 4. De lønnen burde du ikke gjøre annet med enn å stusse den litt på sensommeren. Du kan jo korte inn litt på noen av greinene. Jeg hadde bare latt den være i fred, for den er bare kjempefin så stor som den har blitt.

  SvarSlett
 5. Tusen takk for tilbakemeldinger :-) Jeg tenkte omtrent som deg i innlegg 1, Mari Anne, så denne gartnerfidusen kom litt bakpå meg, ja. Hva gjør japanerne, tro, de har jo helt vridde lønner som standard.

  Det blir spennende da, å se hvordan den reagerer på de grenklippene jeg allerede har gjort. Kan ikke huske at jeg så noe blod eller sevje som rant. Kanskje jeg har hatt flaks?

  SvarSlett
 6. Maria, det er bare tidlig på våren at den blør. Lønner bør beskjæres i JAS månedene(juli,august,september). Det kan jo hende at det var da du klipte den ;)

  SvarSlett
 7. Finn deg en forening med bonsaifolk og spør der hva som skal til for å få treet krøplete. Og så beskjærer du sånn som de sier på egnet tid av året. (Jeg skal ikke gi meg ut på å si noe om når den tid er... )

  SvarSlett