mandag 10. august 2015

Sanguisorbafeber og mer hus

Plutselig så det ut som et rom. Hurra - en vegg har fått panel. Åpninger til dører og vinduer vekker drømmer om møbler og kjøkkeninnredning. Jeg håper beslutningen om å sette vinduene høyt oppe på veggen blir vellykket - 30 cm høyere enn dagens kjøkkenvindu.

Ny uke og nye vegger er klare for paneling av en flink sønn inne - og de flinke snekkerne (nei - tømrerne) ute. Veranda foran er i ferd med å få sine støtter. Utsikten er sjekket!  Åpent tak (nei - himling) er det fremdeles, men det er panelpakker på gulvet, så jeg øyner håp.


Høstens havenerdhappening er Staudeklubben Miøsens Hagehelg. Den gikk av stabelen i helgen, på Domkirkeodden på Hamar. Sjekk bloggen deres for informasjon og referat - og bli inspirert til å delta neste år. Jeg krysser allerede fingrene for litt større deltagelse for min del neste år. I går ble det pittelitt handling. En skarve pose og en super clematiskasse. Om jeg skal bruke det som sykdomsindikator, er jeg vel nesten ved veis ende. Jeg får heller ta det som at selvkontrollen og fornuften har tatt overhånd.

Fra flere ulike bord bortover handlegaten:
Lilium pardalinum
Dicentra cuccullaria
Frittilaria acmopetala
Oxalis enneaphylla
Arisiema tourtosum
Hemerocallis Moana Gloria May
Iris Blå&oliven
Primula florindae


Kalkunboksen inneholder spennende saker som Line har sådd:
Clematis pitheri
Clematis napaulensis
Clematis virginiana
Clematis terniflora
Clematis hirsutissima
Clematis ianthina v. Kuripoensis


Og for å gjøre oversikt fullkommen ble 
Astrantia maxima
Ranunculus acontifolius
også med hjem. Hvite dupper fra Elisabeth (tusen takk) og den store stjerneskjermen fra en nydelig have litt nord for Hamar som vi var så heldige å få se på lørdag kveld. Det ble tatt masse bilder, og jeg håper jeg får bruke noen av dem til et eget innlegg. 

Noe helt annet: En hvit Sanguisorba i haven. Uten navn. Den er mye tidligere enn de øvrige, og var avblomstret allerede for flere uker siden. Jeg oppdaget at den hadde startet på ny runde, og fikk klippet den ned i full fart. Hvit, halvmetern høy, relativt store blader, alle stilker fra basis. Og den blir omfangsrik - en drøy meter i diameter.

Det kan være S. canadensis (var. stipulata), men jeg husker ingenting, finner ingen lapp, og ser ikke noe om blomstringstid og gjenblomstring for canadensisen. Alle innspill er særs velkomne!Denne uken kan det hende at utsikten ryker. At presenninger overtar og det bare blir glugger for å sjekke været. På den gode siden, kan det hende at det blir ny bæring på østveggen. Kranbil og almen underholdning. Og kanskje vil takstein falle til jorden? Og kjøkkeninnredning svømme inn i huset?  Elektriker? Rørlegger?

Sånn kan man drømme en våt formiddag i huset nederst i haven. Fortsettelse følger.

7 kommentarer:

 1. Dette går jo strykende!

  Og en hel kasse med spennende Clematis?!:)
  Sanguisorba er supre, ja :) Kan'ke hjelpe med sort, men lurer på om det stod en artikkel i Hagetidende for ikke altfor lenge siden?

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg får se etter et Hagetidende, da :-) Tommys artikkel? Jeg tror clematis kan segle opp som en ny interesse. Det er så uendelig mye fint!

   Slett
  2. Tommys, ja. Åja! Clematis er det jo plass til mange av, siden de klarer oppover, rundt og bortover alt som allerede er der :)

   Slett
 2. Clematis Texensis! Du MÅ sjekke ut Cl. Texensis-gruppen. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja! Jeg er allerede texensisfan! Nydelige saker. Engelske, royale navn og greier :-)

   Slett
 3. Tusen takk for sist. Alltid like koselig å treffes på Hedemarken. Og hagevandringer er aldri å forakte. Fy søren så mye spennende som skjer hos deg om dagen. Det blir kanon. klem fra Tove

  SvarSlett
 4. Takk for sist! veldig hyggelig å treffes på Hamar! Og klart vi skal dit neste år også?!? Jeg gikk nok en liten smule mer bananas enn deg =O Beherske seg? Referat kommer, det er meg som skal skrive det.. Kanskje til helgen? Alt vel til deg og fortsatt lykke til med huset!

  SvarSlett