mandag 15. april 2013

På den grønne eng..

På den grønne eng skal det anlegges en liten rosehave. Det er ikke så godt å se ennå. Engen har et snev av sleip, gråbrun klinete jord - helt ulik det utseende den har inne i mitt hode!

Men jeg er såvidt i gang. Trinn én ble gjort i fjor sommer. Det vil si, hva som er trinn én og null og trinn minus én, minus to etc. er er definisjonssak, men iallefall var det først i fjor at det ble planert og flyttet noen roser ned til plassen mellom småhusene. Jeg lette i tidligere bloggposter etter skiferplassen med rosene, men den var ikke der. Vanskelig å lage lenke til en post som bare er i mitt eget hode. Kanskje jeg ikke syntes plassen var ferdig nok?  Det er en tanke som kan ha noe for seg...

Trinn to er uansett å trekke rosene ut i Langaksen. Her har den store terrakottakrukken stått. Askebegeret, ble den døpt i fjor sommer. Nå har den byttet plass med rosebuen fra kjøkkenhaven.

Rett er det ikke, og aksen er skjev i forhold til gjerdet, til husene og til stenkanten. Da er det bare mavefølelsen som kan gi riktig retning.

Denne gule vårhilsenen kom opp av en potte i går. Jeg har ikke den fjerneste idé om hva det er, utover at den er gul som smør og velkommen som den aller første slurken med pils i solveggen.

15 cm, tynne blader. Blomsten er 2-3 cm i diameter ytterst. Et litt forsinket påskemysterium.
Dagens innsats er gjort. Jeg skulle sjekke om det fremdeles var tele. Det var det ikke! Nå er det spadd rosehull ved hvert hjørne og forsøksvis rettet opp "bunnen" med de overskytende massene. Tid for tenking. Skal det bare sås til med gress?  Legges singel?  Lages en forbindelse med den andre singelplassen like ovenfor?  Eller legges skifer for å trekke den bort til rosene?  Jevnes ut helt ut til kantene av gresset? Eller i lengderetningen? Eller litt av alt eller noe helt annet? Det kan jeg tenke på en stund. Klokken er over åtte, det er lyst, det er varmegrader og det er på tide at verden blir et litt bedre sted å være. Takk.

15 kommentarer:

 1. Så fint det blir! Har du bestemt deg for hvilke roser som skal få bli de heldige?

  UnaCita

  SvarSlett
 2. Narcissus obesus kanskje? En rosebue blir nok staselig! Og jeg lurer også på hvilke roser som får den store æren å bekle buene!

  SvarSlett
 3. Skal sjekke obesus. Takk!

  Jeg sliter fremdeles med umerkede roser etter flyttingen. Det er tre klatreroser, minst. Og en Uetersener fra ifjor. Så det skal holde. Jeg håper at jeg ikke plutselig har kjøpt mange nye...

  SvarSlett
 4. Svar
  1. Du har fantasien i orden - og det kommer til å være nødvendig en god stund til. Men takk :-)

   Slett
 5. Dette ser ut til å bli bra! Legger meg til som følger, for dette blir et prosjekt jeg gjerne hører mer om. Masse lykke til. :)

  SvarSlett
 6. Tusen takk, Anne Kari, og velkommen :-)

  SvarSlett
 7. Så deilig å være i gang etter vinteren. Ingen ting er bedre enn et hageprosjekt i startfasen :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei - startfasen har all optimismen i seg. Og venter man lenge nok med fortsettelsen, blir den også en start ;-)

   Slett
 8. Så tøft å sette sammen to rosebuer på den måten for på da å få seg en rosepergola! Kjempesmart! :-D
  På min balkong i Oslo har det også vært telefritt en stund nå, så jeg er veldig spent på om det samme gjelder i hagen i Sverige når jeg skal over der denne helgen...!

  Ha en fortsatt riktig fin dag!
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. God tur til haven din. Du finner nok oppgaver der - tele eller ei. Det er liksom noe å gjøre all steder man ser på denne tiden!

   Slett
 9. Spennende prosjekt, Maria. Hva med rosen Lykkefunn her? Den er både villig og vakker. Men tåler den den salte havlufta tro?

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykkefunn er en god en, ja. Men kanskje i største laget her? Dessuten er den engansblomstrende. De tre som skal opp her, bør bli 3 meter høye remontere og dufte. Og helst være noe jeg har. Noe sier meg at jeg har litt vel store krav :-) Så kanskje de blir en Lykkefunn likevel...

   Slett
 10. Flott dobbelbue! Tåler den fjordvinden med roser på? Jeg har en 'Elfe' med litt underlig farge, men god vekst. Solide, kraftige, skudd og ser faktisk ut til å ha overlevd den harde vinteren. Har en tendens til å finne roser når hagen er på det heftigste og suget etter gilde farger av avtatt. Elfe er grønn-kremgul, om en slik farge finnes, men sjølve blomstene er tette og fine. Ellers har jeg en 'Schneewitchen' med hvite roser og en tøtsj av rødt (bloddråper...). Den er vel kanskje litt i overkant ordinær, men har en enorm vekst sjøl om greinene og skudda er forholdsvis tynne - lette å binde opp og dandere. Dette med vinden nevner jeg fordi det i de siste åra har vært en økende tendens til kraftig østavind her vestpå, altså kommer lavtrykka oftere inn sør for oss og inn Oslofjorden. Med kald vind og stort press. Hvor lenge dette fenomenet skal vare vites ikke, men det har da vært slik noen år nå. Hilsen Erik N

  SvarSlett
  Svar
  1. Den vindobservasjonen din er helt rett, Erik. Rett i betydning "i samsvar med min". Festing av rosebuen er et tema - akkurat nå er det ledende forslaget en ramme under buene som feste, og slå armeringsjern gjennom rammen og så langt ned jeg får dem. Så kan jeg i tillegg ha mulighet til å legge sten på rammen om det skulle meldes i god tid at det kan komme enda mer vind. Jeg har heldigvis litt tid - det er ikke gjort på en dag å gro tre meter roser. Heldigvis.

   Slett