torsdag 25. april 2013

Får man ikke den ene, så får man nøye seg med noen andre......

Jeg vil ha et Cercis canadensis Forest Pansy! Siden jeg så det i en sydligere have i fjor, har jeg villet ha det. Men, siden jeg ikke vant Cercislotteriet i år, får det bli et annet år. Helt tilfeldigvis har jeg funnet trøst, allerede etter noen få dager.

Tulipantre. Liriodendron tulipifera Aureomarginata. En gammel helt, fra 1903. Ikke mitt tre, da, men formen. De dårlige nyhetene er at den skal ha tung, fuktig, dyp og næringsrik jord. Det står at den blir høy, men om man slår av litt for norsk klima, er det ikke så ille likevel. De gode nyhetene er at det blomstrer, at det har noen eventyrlige blader - både i form og farge, de kan bli opptil 18 cm tvers over. Blomstene er store, gulhvite og duftende. Og kommer tidlig på sommeren. Det står ikke noe om hvor gammelt treet må bli før det blomstrer. Heldigvis, kanskje?

Og Neverkirsebær. Prunus serrula. Barken er vidunderlig.  Og når den plasseres så du får solen bak, gløder de løse barkslufsene. Og ikke blir den veldig høy heller. Den er bare pen!

Det var det. To trær. Trøst.  De skal hentes en dag. Snart. Bare jeg får tryllet inn litt dyp og fuktig jord. Heldigvis står det ingenting om at de skal ha lune og skjermede plasser. Det er vanskeligere å finne en god jord.

Dendrofil. Jeg innrømmer det nå. Det hjalp - trøstedendroshopping!

6 kommentarer:

 1. Trær er en god trøst, det er helt sikkert. I ditt milde klima kan du sikkert på til hva det skal være. Jeg innrømmer glatt at jeg er misunnelig...
  Jeg er også dendrofil, så da er vi to. Du har bare et mye bedre utgangspunkt enn meg... snufs... ;-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Men prunusen - den er helt herdig hos deg :-) Det er mange fine trær som det er lettere å forsøke her enn på Høybråten, ja. Jeg sette stor pris på det (bevislig...)

   Slett
 2. Så flotte trær du har sett på! :-D
  Jeg likte jo spesielt godt Cercis Canadensis Forest Pansy, men det er nok langtfra herdig hos meg i sone H3-H4 :-( og de to tresortene du har funnet som erstatning er jo begge kjempeflotte!
  Barken på neverkirsebærtreet var jo kjempeflott! Jeg kjøpte et Acer Griseum - kobberlønn tre i vår og ser det er veldig lett å bli hektet på barken til trærne, så kanskje jeg skal være på utkikk etter et Prunus Serrula også. Liriodendron Tulipfera har stått på ønskelisten veldig lenge nå! :-) Det skal bli spennende å se hvordan de tar seg ut når du mottar og får plantet dem! :-D

  SvarSlett
 3. Tulipantreet er H2, er jeg redd, men Prunusen er veldig herdig. H5. H6 står det noen steder. Det kommer seg for oss dendrofile - utvalget bedrer seg. Sånn sett er den svenskehaven din et scoop! Svenskene er jo et havekulturfolk...

  SvarSlett
 4. Skikkelige gotteri du snakker om her...:)
  Cercis Canadensis Forest Pansy er kjempeflott...kunne godt passe hos meg også...
  men ønskelisten er ikke akkurat kort...så her må det vanskelige valg til..:)
  Magnoliaen er ute med de første blomstene...en stooor glede:))
  God helg:))

  SvarSlett
 5. Er spent på hvor du plasserer de nye trærne dine, veldig artig med noen typer utenom normalen.
  PS. Hjertelig takk for oppbyggelige og trøstende ord ifbm frosne vannrør.

  SvarSlett