torsdag 29. september 2011

Skogen, den andre høsten


Skogen ble initiert i fjor høst, av ren nød. For mange planter, og for lite bed. Omtrent som nå – rart det der!
Ved gjerdet i syd er flere og flere busker og trær samlet. Ikke etter noen spesiell plan, og jeg er klar over at mange av innbyggerne her må flyttes litt på etterhvert som de vokser seg til. Noen kan bli altfor høye; jeg har skarp redskap tilgjengelig for å tukte dem. De to valnøtt-trærne, for eksempel. De ble plukket som nøtter i Botanisk hage i Oslo på min aller første Hagegale utflukt, spirte og vokste opp nord for Oslo før de ble donert til Strandhuset i sommer.
I forgrunnen stenbeddet – en videreutvikling av Høybråtens flyvende stener, som igjen var resultat av en meget inspirerende have på Toten for eeh … mange år siden. Selve jernbeddet ble funnet på årets første sopptur, over på “are sia” av fjorden – da var det lite sopp, men desto mer bed. Fraktet i en Toyota Yaris – en meget stor, liten bil som kan det meste! Dette beddet demonteres for hver gresklipping, men gror plutselig opp igjen.
Med god hjelp har jeg satt opp noen stolper for klatreplanter i håp om å få litt høyde fort. Villvin fra Sigrid, pipeholurt fra Ståle og fra Høybråten og en ganske vill rose fra Sandefjord. Tilsammen håper jeg de vil klare å lage en illusjon av et tak også før de får hjelp av de kommende trærne. De fleste av dem vokser tregt og blir nok ikke problematiske for naboens utsikt på mange år. Og som nevnt, klipperedskap er tilgjengelig.


020067

Variegerte trær – etpar bjerker, lønn, bøk, mini- og mikrosyrin og etpar feilplasserte gress. Forsøk på nærbilde av benveden – de samme nydelige hengefrøene som vingebedved, men den tykke frøhamsen ser ut som en stjerne. Inspirasjonen til denne kommer fra Hagen på Syverud. Det er litt plagsomt at det liksom er ventebed overalt – innimellom det som er plassert der “med omhu”. Kanskje det er sånn det blir i skoger?

042
Hva denne lille gulblomstrede heter er litt uklart. Heliopsis helianthoides "Lorraine Sunshine" er en mulighet, men lappen er vekk. Hva som står bak den, med de store bladene er også helt navneløst. Ugress, eller gull? Pluselig en dag er det noen som vet!


Den grønne parykkbusken har 055adoptert røde blomster. Både den og den mørke kameraten har vokst mye i år, jeg håper på blomstring et annet år. De er jo helt fenomenale med parykk, men jeg har ikke sett parykker i Norge. Er det noen erfaringer ute og går? Det er altså  Cotinus coggygria “Royal Purple” og “Golden Spirit” jeg har. På min vei over internett i dag, så jeg et Smoke tree med mørkt blågrønne blader med rød kant.  Jeg turde ikke se om jeg kunne finne navnet.. 


Ellers er det mye mer gress enn planen tilsier. Noen som trenger gresstorv?  Kan hentes når som helst. Kvadratmeter etter kvadratmeter Smilefjes

6 kommentarer:

 1. Så frodig, fantasifull og flott "skogen" din er! Den oser av personlighet! Topp!
  Den lille gulblomstrende var utrolig lekker! Jeg tror jeg må få kjøpt meg noen frø av den!
  Ha en flott høstkveld!
  Hilsen Stein

  SvarSlett
 2. De flyvende steinene var veldig morsomme.

  SvarSlett
 3. For en spennende skog! Lover å inspisere den en dag! Liker at noen av dem får styre seg selv innen rimelighetens grenser. Slik er det her også (- rent bortsett fra at mange ikke helt ønsker mine grenser.)
  Slikt blir det mangfold, og det liker vi!!
  Hvor fikk du ideen med de flyvende steinene fra? Mine ligger som små og store overraskelser- hjelper meg å rydde, gir inspirasjon og gleder og er en viktig del av mitt paradisike lille kaos.

  SvarSlett
 4. Artig og interessant å lese. Forresten, hvordan gjorde du med valnøttene? Det må være et spennende eksperiment å få til planter på den måten (jeg har så optimistisk tenkt og håpet at det kunne gjøres med noen småeksotiske kongler også...)

  SvarSlett
 5. What's up to every one, the contents present at this web site are in fact awesome for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

  Also visit my homepage - kids folding table and chairs

  SvarSlett