søndag 24. oktober 2010

Sopp, sopp, sopp -- og sopp

I løpet av siste uke har det blitt soppturer. Deilige skogturer i fantastisk vær. Og det etter at høsten har gjort sitt inntog.
IMG_0122
Vi er i beverens rike, det er nesten så jeg hører Sverre M. Fjeldstads stemme. Han ville overgått seg selv i omtalen av stedet! Ferske bjerkefall med spisse stubber. Og en ellevill hund som hadde en enkel gjeterjobb og desto mer fritid til å utforske stedet. Det var tydelig populært – det har vært litt lenge siden sist hun fikk ordne opp på egen labb.
Flokken hennes har stått bøyd i flere dager på jakt etter det brune gullet. Traktkantantarellen. Man må skru på et eget traktkantarellblikk for å få øye på den, men klarer man det er man reddet i denne skogen. De er overalt. I klynger og enkeltvis. Nedi mosen, bortgjemt under pinner og blader og noen helt åpenlyse solitærsopper. Brune, grå, og skinnende gule.
IMG_0116
IMG_0117IMG_0118

Poser og kurver ble raskt fyllt opp. Dog ikke så raskt som vi trodde, tiden løper når man står med hodet ned. En helt ny teori – men den er kontrollert dag to. Det samme skjedde da – plutselig hadde det gått flere timer. Så da er teorien kanskje blitt en lov?
På kjøkkenbenken hopet det seg opp. Dag 1, dag 2, dag 3…..  Sopp til middag og frokost. Lunsj. Soppstuing til gjester. Rester til meg Smilefjes


Rensing blir nærmest en industriell greie. Lykkelig er den som har hjelp i huset. I fryseren er det allerede mye, og tørking er løsningen. To stekeovner med varmluft er tilgjengelige. Fire brett ad gangen. Soppen krymper til det ugjenkjennelige på 42 grader og døren på gløtt. Likevel blir det mengder av grå, koksgrå og nesten sort sopp.
IMG_0155IMG_0092
Takk til soppturselskap! Det var en ekstra, liten høst disse dagene i skogen. Litt magisk, men dog uten engler!
IMG_0144IMG_0145
Ps: Har noen noen ekstra norgesglass?
IMG_0127

6 kommentarer:

 1. Hihi,har allerede tatt bilde av bordet, plassert i lysthuset, men der er det jo bare rot og fargen er jo ikke blitt hvit på bordet enda, men jeg skal legge inn bildet litt senere så dere får se sånn ca. hvordan det blir. Så kommer neste leteaksjon; å finne stoler som passer. Ønsker meg vel egentlig hvite kurvstoler, men vi får se.
  Så flotte bilder da og så mye sopp, jøsses. Jeg og mamsen plukket mye sopp før, men nå er ikke vi noen soppeksperter så det ble bare kantarell og traktkantarell. Oii, nå fikk jeg lyst på brødskive med nyestekt sopp gitt. Pleide alltid å steke sopp i godt smør sammen med løk og bacon for deretter å ha det på brødskive, helt nydelig.
  Ha en flott kveld!

  SvarSlett
 2. hey-hey, så gøy å se!
  Jeg er jo ikke soppfrelst i det hele tatt, men jeg forstår jo at dette er gode saker (for andre) ;)

  SvarSlett
 3. Har masse tomme norgesglass som bare pryder hyllene i kjellern' jeg!
  Kan bytte noen mot at du blir med en tur i skogen og lærer meg å ta på traktkantarell-brillene. ;-) Tror jeg er traktkantarell-blind, jeg finner dem aldri. *sukk*

  SvarSlett
 4. Sopp er godt med smør og bacon, ja. men det er ikke vondt med pepper og kylling heller - og det er mer aktuelt for tiden.. Spiser noen for deg også, Anne, så slipper du!

  Et tilbud man ikke kan si nei til, Gro? Vet om det i teorien skal være denslags i dine dype skoger? De tåler jo noen kuldegrader - så hvis sneen ikke ligger så finner vi dem nok :-)

  SvarSlett
 5. Det er sikkert traktkantareller her også, men jeg har altså ikke lært den. Tør ikke fra bøker. Må kanskje fri til mer soppkyndige venner/slekt for grundig innføring. Men ekte kantareller er også godt. :)

  SvarSlett
 6. Etter sigende skal skogene her omkring bugne av traktkantareller, så jeg tror det må være mine øyne det er feil på. De gule ser jeg godt nemlig :-)
  Si i fra om det passer å komme en tur på denne siden av fjorden en dag!

  SvarSlett