tirsdag 7. februar 2012

X-faktor hvit


Dette kunne vært en Festuca glauca. Den er grågrønn om sommeren, derav navnet. Men det er det ikke.Denne hittil ukjente slektningen, Festuca glauca Rãrus Arctica, skiller seg ikke fra sin vanligere slektning sommerstid. Men noen ganger, noen sjeldne ganger, når alt ligger tilrette, blomstrer den med tette, hvite, krystallaktige blomster i korte perioder på vinteren. Det er så bemerkelsesverdig, at selv den stedegne faunaen, i dagslys!, kommer frem fra sine gjemmesteder for å beundre blomstringen.  Det er ikke mange plantegale som har sett F. g Rãrus A. i blomst, men konkurransens meget detaljfokuserte hoveddommer kom styrtende sist dette eksemplaret blomstret, en gang lenge før siste tiårsskiftet.

Siden jeg er gjort oppmerksom på at denne koblingen kan oppfattes som forsøk på korrupsjon, og derved kunne stille spørsmål ved dommerens habilitet, og i sin tur derved velte hele konkurransen, velger jeg imidlertid, dog motvillig, å sende en annen av havens blomster til X-faktors hvite konkurranse.


Mitt konkurransebidrag er derfor denne stivstilkede kuletistelen, som bærer det ikke altfor praktiske navnet Circium erecta myeloheterophyllum Semialba. Det er en ekte tøffing i haven. Knut Langeland skriver i sin flotte staudebok at C. e.m-h-ph Semialba er påvist i haver i Sør-Karolina fra 1830, og at gamle indianerlegender beskriver denne planten som ytterst skadelig.

Hos meg blir den ca. 160 cm høy, med tykk, rødbrun stilk og uten blader. Den har kun én blomst som slår seg flott ut i overskyet vær vinterstid. Den har vist seg noe problematisk i oppsatser, på grunn av den lange, stive stilken og sine dårlige manérer i kombinasjon med krystall.


15 kommentarer:

 1. å kjære, jeg har ikke godt av å le sånn altså.. :D

  SvarSlett
 2. Morsom historie både histen og pisten. Følger deg fremover jeg. Velkommen innom meg også :)

  SvarSlett
 3. Fjolle dama! Jeg synes jeg hører deg le mens du kokkelerer sammen denna bloggposten!

  Ha ha! Jeg lover å stemme på Mr. Erectus om den går videre!

  SvarSlett
 4. Du, så vakre blomster du har delt med oss i dag!
  (Har du frø å dele med oss andre stakkarer?)

  Plusspoeng, selvfølgelig, for å få med lokal fauna på bildene i tillegg.

  Virkelig synd du ikke fikk rosa- blogget - jeg synes de rosa kunne få en ekstrarunde...

  SvarSlett
 5. Nå brekker jeg tunga, altså!
  (Rarusen var - rar)

  Ja! Etterlyser frø! (Ved nærmere ettertanke har jeg muligens en fjern slektning i langbedet - Kongius froskus x rustibus)

  SvarSlett
 6. Artig og tøft bidrag:)

  SvarSlett
 7. Hi,hi...ja der fikk du latteren på gang...dette var utrolig morrsomt:))
  Et herlig innlegg:))

  SvarSlett
 8. Her sitter jeg med ansiktet i alvorlige og konsentrerte folder, og nistirrer på den 160 cm lange rødbrune stilken, og mener at det må da være armeringsjern??? Hmmm, hihihihihi! You made my day!

  SvarSlett
 9. "En god latter forlenger livet" brukte min bestefar å si.
  Jeg blir nok veldig gammel.

  SvarSlett
 10. Fantastisk! Dette måtte jo være deg som kom opp med en så kreativ og festlig løsning :) Heia deg!

  SvarSlett