mandag 13. februar 2012

Orange Faktor-XBarnebarnet til Dronning Victoria som i 1905 giftet seg med den språkmektige svenske prinsen Gustav Adolf har gitt navn til denne fantastiske rosen. Hadde de giftet seg én uke tidligere, ville vi også hatt henne som norsk prinsesse - men det satte statsminister Michelsen en stopper for. Og mens nordmennene gikk til urnene og takket nei til fortsatt svensk union 13. august, og deretter ja til en dansk prins, var Kronprinsessan Margareta allerede igang med å lage have i Helsingborg. På Sofiero, som kronprinsparet fikk til bryllupet 15. juni, ble hennes kunsteriske utfoldelsestrang og hele hennes engelske havekunnskap omsatt i et av Sveriges flotteste haveanlegg.

Hundre år etter at haven ble anlagt, gjenoppsto den i ny prakt etter strekene til den Kew-utdannede havearkitekten Brita von Schoenaich. Slottet og haven er nå eid av Helsingborg kommune. Skal du kjøre sydover til sommeren, kan du ta en titt. Sofiero i Helsingborg, altså!

David Austin kalte opp en av sine roser i Lavendelgruppen etter damen,
Crown Princess Margareta

Rosen ble krysset frem tidlig på nittitallet, men ikke lansert før i 2000. Kronprinsessan er et funn!  Hun er fyllt, duftende og hardfør (relativt sett..). Jeg fikk mitt første eksemplar i presang for mange år siden. Den levde en tilværelse i en krukke, og en hard vinter fikk den nok. Men nå er den igjen på plass, i sandjorden i Strandhuset skal jeg forsøke å gi den nok gjødsel til at den gjør stas på sin prinsesse!
Flere flotte orange blomster har jeg desverre ikke. Men fargen er jo godt representert for det. Tre Tjellemenn på naboen tak stiller med orange øyne, ben og nebb. Og fjorden stiller med det meste!
Blomster X-faktor finner du på Moseplassen. Dette er nest siste runde, av åtte. Når alle rundene er gjennomført, plukker en jury ut 24 bilder. Disse kan du være med å stemme på - etter 20 februar.

10 kommentarer:

 1. Nydelig prinsesse du har der, Maria! Håper den vil trives hos deg, for den var virkelig flott.

  SvarSlett
 2. Vilken fin ros. Den skulle jag önska att jag hade i min trädgård.

  Lycka till.

  Gunilla

  SvarSlett
 3. Super flott rose! Den var så lekker at til og med jeg vurderer orange i hagen min! Lurer på om den er lekker med blått..

  SvarSlett
 4. Takk! Den blomstret flott i potten på terrassen før jeg fikk plantet den i sommer, og jeg tror jeg fikk plantet den i tide også. da skulle den ha håp!

  Orange og blå er komplementærfarger - -det skulle vel smelle flott :-) Jeg tror ikke den er noe vanskelig å få tak i heller.

  SvarSlett
 5. Nydelig rose, og flott informasjon :)

  SvarSlett
 6. Fint bilde av en virkelig lekker rose.
  Lykke til i konkurransen :-)

  SvarSlett
 7. Flott rose, interessant tekst og herlige attåt-bilder! Apropos tjeld, var i selskap på en øy lenger nord en gang, vi hørte noen rare skrikelyder og vertinnen sa -Å, det er bare ..jeld. Flere trodde hun mente Kjell og vi syntes hun hadde en forunderlig nabo : )
  Lykke til i konkurransen med din kongelige høyhet!

  SvarSlett
 8. Nydelige bilder, både de med blomster og uten. :)

  Lykke til i konkurransen!

  SvarSlett