onsdag 21. september 2016

Løktid 2016

Botaniske crocus og tulipaner er satt i Strandhushaven i ganske store mengder, med vekslende hell. Denne våren var det liten uttelling nederst i haven. Jeg lurer på om det ikke er så lurt med all saltsprøyten. Får enten skru den av - eller sette løk andre steder.

I år har jeg satset på høstblomstrende løker. Mot veien er planen, der det er mindre saltutsatt. 

Crocusmix 500 stk. for å få litt kjennskap til typen, så kan jeg delikatere meg med flere skjønnheter etterhvert som jeg finner utav hvordan de liker seg hos meg. 

Det var iallefall utgangspunktet.  Jeg må med (litt) skam (og litt mer fryd) erkjenne at det ble én av de sortsspesifikke også. Det er vanskelig å unngå når man sitter der og bestiller og ikke engang er stiv i fingrene eller har noen oversikt over alternative gjøremål til løksetting i september. Men bare én, altså!

Det er første gang jeg har bestilt så tidlig at de høstblomstrende var tilgjengelige.  Snart finner jeg ut om det ble en suksess!



Liten testgruppe i Shortiahullet. Crocus ochroleucus.









En vårblomstrende krokus er også med. Crocus sieberi Fire Fly 100 stk . Det kan bli et fint felt under et tre, kanskje? Jeg kan plante dem sammen med de høstblomstrende - så slipper jeg med én graving for dobbel blomstring.


Staudeklubben Vestfold hadde løkimport i fjor. Da trodde jeg disse to villtulipanene gikk min vei. Men tydeligvis ikke. Nytt forsøk i år! 


Tulipa humilis violacea Black base
Tulipa humilis caerulea Oculata







Staudeklubben Vestfold har forresten løkmøte 13. oktober i år. Er du løksugen, vil jeg anbefale å ta en tur om du er på mine kanter av landet. 

Stor, imponerende, nesten en meter høy og nesten helt sort. Frittilaria persica Adiyman. En gruppe på tre. Har ingen plasseringsplan for den ennå. 
Og en annen Frittilaria - den sarte, lille nikkende Frittilaria pallidiflora. Den skal iallefall i skogen et sted. 



Muscari azureum Album. De litt tykke, hvite blomstene. Mye tydeligere klokker enn den vanlige hvite. 

Mucari neglectum. Her var det navnet jeg falt for.  I min have er neglecting noe enhver plante må tåle. Denne har kanskje bedre forutsetninger enn mange andre?

Og til slutt en liten pakke med Ipheion uniflorum.

De er ganske små og unnselige, lyseblå. De skal ha det ganske godt drenert, og min plan er å ha dem i plenen under plommetreet. Det er andre i samme familie med adskillig sprekere og mer spennende farger. De kan jeg fortsette med om disse ser ut til å trives. 

Da er oversikten klar. Plantested 1 er ferdig vannet, og merkelappene er skrevet. Så var det bare å gjøre jobben.  







Lager en latte - og håper på det beste! Kanskje noen har noen erfaringer med høstkrokus å dele?  Hittil har jeg bare hatt noen Colchium

3 kommentarer:

  1. Høstcrocus vil ha god drenering og varm sommer for å komme igjen, så sydvendt skråning er et hett tips. ;-)

    SvarSlett
  2. Takk, takk. Varm sommer kan jeg tilby. Skråning er verre, men her på sandgrunn står det sjelden vann uansett. Da skulle det være håp!

    SvarSlett
  3. Det blir kjempespennende å se om de høstblomstrene slår til :-)Du er testpiloten vår.

    Det er bare å glede seg til våren/høsten :-)

    SvarSlett