onsdag 5. september 2012

Forelsket

Man skal være bra gal når man legger så dårlige bilder på en blogg


Men forelskelser og kritisk sans er ikke noe godt par, så den sansen, den er forkastet. Midt i rotet står den, objektet for denne heftige følelsen. Brakt hit av sin adoptivfar, som han har bodd hos i mange år. Liggende, under en heldekkende presenning, ble han fraktet 10 kilometer til sitt nye og endelige hjem. Historien før adoptivfaren vet jeg ikke noe om. Annet enn at han hadde høyden allerede da han kom dit og noen små tufser av noen grener samlet i en dusk på toppen.

Ulmus glabra "Camperdownii" heter han. Ulmus blant venner. Det er ingen andre Ulmuser i haven.

Ulmus skal bo ute ved veien. Mellom veien og den ennå ikkeeksisterende verandaen. Han er podet, så han blir ikke høyere, men han blir tettere. Helt tett. Om en stund. Noen år, kanskje. Han skal være til pynt og glede, og litt nytte. Skjerming av den kommende verandaen vil være bra. Hekken han står bak, vil ikke ha noe særlig skjermingseffekt - den skal ikke være mer enn 120-130 høy.

Det nye kastanjegjerdet skal være skillet mellom den åpne og den private delen av haven - jeg har mange bilder av gjerdet, men de kan ikke konkurrere med Ulmus akkurat nå!
For at han ikke skal velte, har jeg banket ned tre stolper rundt ham. Han er bundet fast nå, men det var for mørkt til at bildene ble brukbare. Han er bundet fast med en gammel nylonstrømpe. Den har passelig eleastisitet, leste jeg et sted. Dessuten er gamle nylonstrømper veldig billige.


No syng det atter av mitt hugdjups elv,
og vindblik kjem frå svale nattland,
der draumblå tindar speglar seg
i andre sjøar.

Men kva er mine ord?
Stormkrøkt skog,
imot nord,
fjellgrindar
imot dags
herjande
eld.


Olav H. Hauge
Fra På ørnetuva 1961

7 kommentarer:

 1. Stilig!!! Skjønner godt at du falt for han der!

  SvarSlett
 2. Jeg liker når folk -her Maria - kan åpne litt og vise oss andre noe som er betydningsfullt.
  Et vakkert tre -det er noe viktig for Maria. Er - og kommer til å bli -for lange tider.
  Hva er det som "vakkert tre" -for meg .Har du noen ? Det er jeg overbevist om!

  SvarSlett
 3. Ulmus! Kult navn på et godt over middels kult tre :) Så flott det blir når han vokser seg til, for det er vel en han?
  Kos deg med nyanskaffelsen!

  SvarSlett
 4. Skjønner godt at du er forelsket! Jeg kjøpte en veldig lik plante i mai og den heter Ulmus glabra 'Pendula' hvis jeg ikke husker feil. Jeg er fortsatt stormforelsket i min Ulmus, så den forelskelsen går ikke over med det første bare så du vet det :-)

  SvarSlett
 5. Min Ulmus heter Søyle til fornavn og er gulbladet.

  SvarSlett
 6. Så stilig kar du har fått til hagen :D Artig med slike litt uvanlige trær! Håper dere får mange fine år fremover :D ;)
  God helg!

  SvarSlett