mandag 23. april 2012

807 kilometer - hver vei

Det har vært begivenhetsrike dager på tur. Begivenhetsrike og veldig hyggelige. Det er godt med avbrekk, især når ikke alle piler peker oppover. "Vet dere hva denne roddisen kostet?  Tjue kroner!" Turens gjennomgangsmelodi! Vi er ikke helt tilvendt priser på standardplanter i de danske dagligvarebutikkene, nei.

Et land med mer fokus på have ligger rett utenfor Larvik. Tre-fire timer med haveblader på et grønt bord - og vips: Der ligger et haveland! Denne gangen var det sydlige deler av Jylland som var målet - til tider så langt syd at det kanskje ikke heter Jylland mer, men Hamburg. Litt optimistisk planlegging - det var litt lenger enn vi trodde.

Turens begrunnelse het Kiekeberg. Et plantemekka på et gammelt gårdsmuseum. Perfekte omgivelser, og et imponerende kobbel med utstillere og selgere. Lenke til årets utstillere  For min del var det opplevelsen mer enn planteutbyttet som var drivkraften. Men jeg angret på dårlig forarbeid da jeg virret litt formålsløst rundt mellom godbitene. Det tok seg heldigvis litt opp etterhvert.

Kuppet for min del er de store jernblomstene. Jeg gleder meg til å gå rundt og å finne den perfekte plassen. Her er hjemmesiden til Jasmin som har laget dem.

I programmet var det en hviledag. Den brukte vi til å besøke to haver og kjøre 15 mil. Som om de planlagte 1614 kilometrene ikke var nok.  Helle tok oss med til Kirsten, som har en have med denne beskrivelsen på siden til Aabenraa Haveselskap: 3.000 m2 plantesamlerhave med mange Rhododendron, Trillium, Hepalica, Helleborus, Anemoner, Vintergækker, Liljer og meget andet som noget nyt har vi bygget en plantemur af tufsten og klyner. Også plantegrotte er ny. Flere volierer med fasaner, duer og ænder. Det var bare fantastisk. Mye mer enn den korte beskrivelsen. Og damen selv var et funn. Av kunnskap og haveglede. Her er lenke til Snuffeldyrets innlegg fra haven - med bilder.  Her er Helt på jordets oppsummering. NB: Sterke Helleborusbilder

Den andre haven var Helles. En bitteliten have med mange rom. Utrolig utnyttelse av plass - her var det vertikale element utnyttet til fulle. Hjemmekakebakst, snegledåp (det går altså en snegle med mitt navn på skallet rundt i helles og hennes naboers haver -- galskap er deilig!), en tur i slotsparken og hyggelig prat over tunasalat og hjembakt brød. Og den sedvanlige diskusjonen over årets planer, sannsynlighetsberegninger for gjennomføringsmulighetenene, inspeksjon av nyanskaffelser og gamle skatter. I sol! Og mange varmegrader. Tross den regnfulle værmeldingen. Her er bilder fra turen i Helles have - sett gjennom Snuffeldyrets linse.

Vi bodde tre netter på bed&breakfast i Ribe. Hos deilige Lone og Stig i Præstegade 4. Jeg har vært her mange ganger før, senest rett før jul, og det er som å komme hjem å gå inn i huset som er mange hundre år gammelt. Gå ut og sjekke værstasjonen, liste meg barbent over gårdsplassen om natten, krype sammen i sofaen om kvelden og spise morgenmad på det nydeligste dukkeservice med gullkant. Og litt vin. Bare litt. Og med vinen kommer diskusjonene. Norske, danske, nordiske, internasjonale temaer. Sammenligninger. Det er interessant å se Norge med andre, interesserte øyne. Og å mene noe om andres systemer og situasjoner. Og i år var det ny, lysegrønn sofa. En optimistisk farge. Det trengs i dagens Danmark.  Vi kommer snart igjen. Sammen eller hver for oss. Nå husker jeg hvor Kammersluseveien går. Jeg kommer tilbake før jeg har glemt det igjen!

Jeg er så fornøyd med mine reisefeller, og vil herved forgylle dem og deres positive innstilling til verden og virkeligheten. Uten sånne som dere ville det ikke vært noen vits i å dra på tur som er lenger enn til nærmeste billigbutikk! Tatatataaaaaaa

9 kommentarer:

 1. Deilig. For noen flotte jernblomster!

  SvarSlett
 2. Wow høres sååå stas ut!!
  Håper å få være med et annet år!

  SvarSlett
 3. Neste gang du legger ut på langtur, nedetter Jylland og over grensa til Tyskland, anbefaler jeg at du stikker innom Emil Nolde-museet i Seebüll. På samme måte som ved Astruptunet i Jølster har de respektert malerens inspirasjon fra en frodig hage. Hagen og de fantastiske maleriene. Og så en ro til å gå og nyte det. Svært avsides og absolutt ingen irriterende exhibisjonister som virrer rundt og tar seg ut. Den dagen vi var der, for 12 år sida, var det knapt ingen andre der. Vi hadde plenty av tid og brukte dagesvis på småveier fra nord i Jylland og hele veien ned til Bretagne. Noldemuseet var ett av de desiderte høydepunktene.

  SvarSlett
 4. Du er fiin du! En tur som dette er noe man lever lenge på!

  SvarSlett
 5. Neste gang kan komme før du aner, Lin, men det kan hende vi må ha en buss.. Ønskedrømmeturene er mange, men det er ikke alle som realiseres. Heldigvis kanskje, ellers hadde det blitt lite annet gjennomført. Men det er mat for en tid dette, Snuffeldyret :-)

  Ja, Villrose, og du aner ikke hvor lettstelte de er!

  Jeg kan bare tilslutte meg skrytet av Noldemuseet, Riknok. Jeg er i utgangspunktet en fan av maleren Nolde, men et besøk der er jo i seg selv et havebesøk. Og en grønn kafétur. Det jeg ikke har fått passet inn i noe reiseskjema sålangt, er Asger Jorn-museet i Silkeborg. En dag klaffer det også! _http://www.museumjorn.dk/da/ Og Ribe har jo fått nytt kunstsenter - det er det egentlig litt pinlig at jeg ikke har sett. Det må bli neste gang! Danske prioriteringer er vanskelige!

  SvarSlett
 6. Å slike turer er bare herlige:) Man kan leve lenge på den:)

  SvarSlett
 7. Det hørtes ut som en deilig tur!

  SvarSlett
 8. Jeg blir gjerne med på neste tur. Enten det blir med buss eller bil. Bare vi legger inn en "hviledag" skal det nok gå bra. ;) 20 kroner? Var det virkelig 20 kr?

  SvarSlett
 9. Det er stygt å mobbe...;-) ja, for tenk, det var bare 20 kroner!

  SvarSlett