søndag 4. desember 2011

Sannsynlig sesongsluttDet svømmer en svane bak drivhuset. 

Temperaturstreken på YR har blå felt. I morgen natt, natten etter. Og langtidsvarselet sier noen små blå på dagtid også neste helg. Det er starten av desember og jeg planlegger den siste havedagen. Dette er en høst som ligner mer på det jeg fantaserte om da jeg satt på Høybråten og tittet på husannonser i Vestfold.
For to år siden var budrunden her nettopp vunnet på disse tider. Det var ikke mye sne her da Andreas og jeg var nede og tok en titt på herligheten 2. desember 2009. Frossen bakke og et tynt pudderlag. Tilsalgslappen henger på veggen - heldigvis har den brettet seg. Jeg synes det er like trist med Til salgslapper på hus, som hunder på Finn. Avskjeder, oppbrudd, noe som gikk galt. Ved nærmere ettertanke er det bare den ene siden av saken -- det kan jo likegodt være: Jippi - en ny start. Kanskje for Finn-hundene også. 
Strandbildet er fra tidlig i desember i fjor. Da var sneen allerede kommet og isen på langgrunnen etablert. Det hadde vært frost lenge, og jeg var allerede bekymret for om det var nok ved til resten av vinteren. Nå er bakken fremdeles grønn og myk. Dagens plan:
Oliventreet må inn. De litt sartere løkene også. Noen av Agaphantusene blomstret i år, men de fleste tok seg et friår. Får håpe de skjerper seg neste sommer. 

Jeg skal titte etter den siste Sitronverbenaen. Kanskje det er mulig å redde den fremdeles, den klarer visstnok ikke utevintre. Og med bare to, kan jeg ikke ta sjansen på å la den ene stå ute. Dersom det, mot formodning, skulle bli tatt stiklinger på vårparten, vil jeg kunne teste neste vinter. Jaja, dette er ikke noen del av dagens plan. Ikke vinterens heller. Bare en vill strøtanke. Stiklinger...   jaja. Det vil aldri gå bra. 
Jeg kan jo sjekke Dahliaknollene. Om det fremdeles er håp, er det avgjort i siste liten for dem, og bladene har visnet ned. Alt dette skal ned i kjelleren, i planterommet. Og planterommet er ikke ryddet. Rydding er ikke en del av dagens plan!

Litt flere planter skal i jorden. I går fikk jeg satt all vårfloksen og endel gress på haugene. Nå gjenstår Lamium og hvit salvie, hhv. under den røde lønnen og opp i haugen. Og kassen med diverse. Det er bare én. Haugen er ikke noen ideell plassering for hovedtyngden av disse siste plantene, det blir sannsynligvis i tørreste laget for Salvie, Carex, Pennesetum og Tiarella cordifolia. Men det var de som var på salg, og er de heldige kan de avløses av andre etterhvert. Om de ikke er heldige, dør de. Den generelle dødligheten i haver der plantetilfanget i stor grad baseres på tilfeldigheter er sikkert mye større enn i haver der planleggingen utføres skikkelig. En dag kommer sikkert jeg også dit. Jeg blir jo ordentligere og ordentligere på alle andre felt!

Det lille huset må få en plate over åpningen mot fjorden. Det blåser bølger rett inn. Bilen må få vinterdekk, og drivhuset må få nye glass der det mangler. Kajakkene må i hus eller pakkes inn. Skrammel foran hoveddøren må sorteres, kastes og ryddes. Vedkløyveren må brukes og ryddes vekk. Tomme plantekasser må ryddes inn så de ikke blåser bort, og plenklippere skal inn. Potter må inn, eller iallefall snus. Det ville vært ille å miste den store, flotte fordi den står full av sne og is og sprekker. Teakbordene?  Pakkes inn - eller bare stå og få patina? De små hvite metalldrivhusene må inn! Og det står en potte i kjøkkenhaven også. Den må tømmes. Julerosen må tilbake i den store trebutten for vinteren, den blomstret så fint der hele våren og forsommeren i fjor. 

Da var det kanskje ikke mer?  En utvidelse av aksebedene fra kjøkkenhaven mot fjorden så jeg kan få satt mer Allium Purple Sensation! Og få gravd ut under drivhuset så jeg kan få lagt de etterhvert så meget omtalte rundene med leca og oppnår ståoppreisthøyde der inne neste år. Vaskes skulle det også, ja. Kajakkenener egentlig lovet eget hus, og materialene ligger klare. Pumpehus. Og pumpen... den ligger i dammen, og skal inn i kjelleren. Her kan jeg visst bare fortsette...   denne sesongen, som alle andre sesonger, er kortere enn fantasiens vil-gjerne-ha-liste.

Tre bilder fra dagens frokostutsikt:


Det er fremdeles sånn at alle bilder kan klikkes på og bli større


Nå er klokken ti over ti. Det er nesten lyst, nesten varmt nok og jeg er nesten klar for å gå ut.Halv fire blir det mørkt. Jeg håper jeg kommer l a n g t ned i listen. For den kommende uken blir det lite tid til jordnært arbeid. Og neste helg er det for sent. Eller er det slett ikke det?  Er dette det året da vi engelsk manér flytter planter hele vinteren?  

Det er jo lov å drømme

9 kommentarer:

 1. Det var litt av en liste over arbeid som skal utføres;o) Lykke til:o)

  SvarSlett
 2. Rent bortsett fra gjørelisten du har gitt deg selv, ser dette stedet ut til å være manna for sjelen. Jeg ville satt og sett på utsikten fra nå til solen gikk ned, og kanskje, kanskje, gjort noe mer. :)

  SvarSlett
 3. Jeg håper inderlig ikke du skal gjøre alt det der på en dag. Da overgår du til og med meg hva vroom angår.Hihi:)) Skjønner du ikke skal det, til å begynne med hørtes det slik ut nemlig.Hihi:)) Bittelitt mere vinter her, men ikke mere enn at jeg nok kunnet gå ut å redde Dahliaene mine som er i samme tilstand som dine, men jeg orker ikke, blir så frossen langt inn i margen. Å gå ut i bare pysjen?? Gærning!:))) Klem!

  SvarSlett
 4. Her skal det gjøres det som blir gjort... store planer, ingen gjennomføringskrav ;-)

  Kombinasjonen er visst manna-definisjonen for meg, Linnemi, det er deilig å traske rundt og forsøke å lage noe som passer til utsikten. Du får ikke gjort annet enn å følge julekalenderen på Hagegal i dag, du?

  SvarSlett
 5. Puh, jeg blir nesten anpusten når jeg leser alt du må gjøre i dag! Håper du har hjelp? Aldeles nydelige bilder :)
  Ha en fin arbeidsfull søndag, Maria!

  SvarSlett
 6. Sånne lister har jeg sluttet med. Her lager jeg lister over det som er gjort. Mye mer motiverende. Jeg prøver å ikke planlegge hva jeg skal gjøre før jeg kommer ut, og så tar jeg det jeg ser først, eller det jeg har mest lyst på.

  Nå er klokka snart mørkt, håper du har hatt en deilig dag, i det deilige været, i den deilige hagen.

  SvarSlett
 7. Jeg trenger listene - jeg glemmer jo før jeg får snudd meg. Så lenge de ikke ikke oppleves som påbud, er det jo greit.

  Lystprinsippet er det mest brukte her også, men når det er noe som haster mer enn annet - få inn planter, for eksempel, da må det en liste til!

  SvarSlett
 8. Jeg må inrømme jeg nesten går og nynner hver morgen på vei til jobb for tiden. Jeg kaller denne milde perioden vi har fått i November/Desember for "bonushøsten"! Har kunnet sette løk en måned senere i fjor, jobbet i hagen og ikke hatt behov for å måke snø ol! :-D
  Det blir plutselig å gjøre slike ting på listen når det fortsatt er mildt og fortsatt levelig å holde seg utendørs. Håper du får reddet i hus alle krukker og planter du er redd for- og om noe ikke blir gjort, så er jo våren ikke så langt unna..! :-D
  Ha en fortsatt riktig fin førjulstid!
  Stein

  SvarSlett
 9. :-) Jeg håper og håper mildværet holder..jeg har kjøpt løk på salg, Og håper jeg kan sette dem imorgen helst!
  Fin blogg med nydelige bilder :-)
  Hilsen fra Sør.

  SvarSlett