lørdag 24. desember 2011

Julaften 2011


Blå julemorgen i Strandhuset. Varmt i huset og en liten kuldegrad ute. Akkurat nok til at småfuglene kan gå på ishinnen på dammen.

I bilen står Kinaplantene. Jeg lurer og lurer, skal de være inne eller ute. Kaldt, halvvarmt. De trenger vel noen røtter før de kan ta vinteren ute, men det ville være trist om de råtnet inne. Jeg blir ikke overrasket om de forblir i bilen en stund - i beslutningsvegringsperioden.


Den lodne samboeren har inntatt godstolen. Her har hun kremoversikt. Den beste utsikten. Og er ytterst døv når jeg kommer og mener at jeg har en førsterett til plassen. At stolen er min. Min! Det er godt å ha noen å være enig med.

Det lysner. Blåfargen må gi tapt for lyset over sydspissen av Bastøy og Rauer. Vi er på vei mot lysere tider.


Jeg feiret Solsnu på Trapholt. I solen. På trappen. Det passet så fint og var så flott. Et designmuseum på Jylland som jeg aldri hadde hørt om, men som dukket frem helt tilfeldig på nett-jakt etter noe annet. Og for et sted! En perle av brutalbetong sammen med gammelt bindingsverk. Med en café ytterst mot vannet, prismeformet vegg så man kunne velge bord med eller uten direkte sol og en buffét som smakte like godt som rommet. Ikke glem rødbetene når du forsyner deg - de var bare himmelske!
Ut gjennom en høy og bred ståldobbeldør til trappen som må være lagt der av hensyn til navnet. Der satt vi og nøt solen og kaffelatte og måtte inn for å hente en cappucino som dessert. Jeg kan ikke annet enn å bøye meg i støvet, og oppfordre til mer heftig markedsføring. Alle burde ta turen innom Kolding. Selv om utstillingen over Marcel Breuer ikke varer evig, så man går glipp av fondveggens illustrasjon av dansk desigutvikling sett i forhold til Bauhausskolen og den alminnelige historefortellingen og ikke minst Breuers havemøbler! En liten samling av hans solstoler skulle jeg greit ha laget plass til. Metall og teak, form og rytme, sans for livet!Ute i haven står Arne Jacobsens kubehus. Kubeflx. Fra 1970. Han døde desverre før denne prototypen ble gjort ferdig og satt i produksjon. Utstillingsmodellen har vært Jacobsenfamiliens sommerhus i 30 år og er nylig flyttet til Trapholt. Her står den i haven og vises frem to ganger daglig. Vi var alene på 13-omvisningen, og fikk et nydelig foredrag og omvisning. Arne Jacobsen-stoler, hele Stelton-serien i skapene og en nydelig dobbelt spis - et enkelt spjeld og man kan tenne opp ute, eller inne. En idé å ta med hjem! Jeg har stjålet disse to Trapholt bildene fra mitt reisefølge (tusen takk!)I ti-tiden brøt solen gjennom og inn i stuen. Julerengjøringen er ikke utført - hundehårene svever over vannene - og over gulvet. De bygger et isolerende lag under sokkene, så det er ikke bortkastet. Gjenbruk. Eller dårlige unnskyldninger. Dagen er kort, og snart viskes hverdagens utelatelser ut av skinnet fra stearinlysene. Da blir det jul! God jul!

Men ennå er det dag, og jeg sitter på verandaen i solen og drikker dansk koldskål og koser meg med hyggelig minner om en lang biltur, kaffeselskap hos Jano, lang frokost hos Lone og Stig og mange, mange spennende samtaler.
Se hur jag sitter
som en uppdragen eka.
Här är jag lycklig.

Tranströmer, Den store gåtan, 2004

11 kommentarer:

 1. For en nydelig beskrivelse av en vakker juledags morgen og en fantastisk tur! Takk for alle de spennende samtalene og opplevelsene:)

  SvarSlett
 2. God jul til deg og dine! Klem fra Marit

  SvarSlett
 3. Nydelig Maria.Bloggpostene dine er en lise for sjelen, både tekst og bilder. tenker det var en herlig tur. Veldig koselig reisefølge hadde du jo også.:) Kjempe stor klem!

  SvarSlett
 4. Ønsker deg en masse masse god jul:) Flotte bilder:)

  SvarSlett
 5. God jul ønskes deg og dine!
  Jeg gleder meg til å følge deg også neste år!

  SvarSlett
 6. Hei! Jeg ønsker deg og dine en fortsatt GOD JUL!

  SvarSlett
 7. En fortsatt god jul, og et riktig godt nytt bloggeår til deg ved din idylliske strand- og sjøutsikthave!

  SvarSlett
 8. Tusen takk for hyggelige julekommentarer :-)

  Nå er det stille og mørkt, jeg har tid til å titte rundt i blogger. Det er morsomt å se så ulike juleløsninger vi har alle sammen. Nå gleder jeg meg til bloggrunden og rødvinsglasset :-)

  SvarSlett
 9. Tusen takk for hyggelig besøk her i Aalborg!!!! Klem og en klem til. Koldsål ja, bra du fikk tak i det :-)

  SvarSlett
 10. Koldskål, ikke koldsål, haha

  SvarSlett