torsdag 5. mars 2020

Oppsummering 2019 - del 1

2019 var et innholdsrikt haveår. Alle andre steder enn i bloggen.  
Og siden bloggen er min digitale hukommelse må jeg lage noen oppdateringsposter så jeg husker hva som har skjedd. Og hvorom allting var.

På disse tider i fjor ble det vår. 
Og med våren kom arbeidslysten.
Og rotugresset.
Og skudd fra rømte jordskokker.
Det var bare å starte i den ene enden - og lite visste jeg om hva som skulle bli den andre enden.
Heldigvis
Det var ganske traumatisk. Et stort felt hadde ligget under presenning i flere år, med kajakker oppå og kaos rundt. Jeg begynte nederst. Jeg og spaden. Langsomt ble trillebår etter trillebår fylt. Det er ikke snakk om å spise sine (skvallerkål)fiender når de fyller 4 hengere. To gjennomgravinger, to spadeblads dybde. Visstnok gammelt engelsk standard.

Det dukket opp andre etterlatenskaper ogs
å. Moral:  Ikke tipp noe noe sted - planer endres!

Også torven måtte fjernes.  Den var undergrodd av skvallerkål. Mindlessness -  *skjære firkanter, riste ut jord, kaste i trillebår, helle i henger. Start fra *

Ukene gikk. Hjelpere kom og gikk.
Været var visst strålende hele tiden. Jeg husker ikke annet enn sol, graving og kaffepauser. Mange og hyggelige kaffepauser.Lappeteppe.
Patchwork.
Quilting.
Noen gjør det med stoff - andre med biter av gammel terrasse

Tykk duk under - det er sannsynligvis ikke tomt for rotugress
Og etter flere dager med graving og rydding, masseforflytning, måling og (litt) banning:  Neste felt klart for grunnarbeid. Støping.  Mer graving. Mer duk - og en ramme som sitter HELT fast.
(Jepp - helt fast, også eter en våt høst og vindfull vinter)

Dette klarte jeg heller ikke alene:  Takker og bukker. Igjen og igjen!

Haven gikk sin gang.  Jeg fikk med meg noen av høydepunktene, særlig når det var besøk som ville gå en runde. Velsignede besøkende - de lå ikke på latsiden!

Rammen fikk drivhuset sitt skrudd fast oppå. Det var en spennende ettermiddag med bæring, kjøring, blinklysbilder og mange mennesker involvert. Hurra for drivhusflytterdunad. 
Tusen takk til alle!


Det ble grønnere og grønnere. Plutselig var det havesesong på alvor!
 Aceren bak dammen gjør hva den kan for å presse ut noen blader etter en kritisk stormnatt. Den overlevde, men er ganske redusert. Det er ikke uvanlig i denne haven, så den får jo bare stå der. Og være så fin den bare kan!


Og nå trodde jeg at anlegg 2019 var ferdig.  Så feil kan man ta!

3 kommentarer:

 1. Hei Maria.
  Det er godt å få hjelp når det er så mye tungt arbeid:-) Får håpe det ikke dukker opp for mye i 2020, og at det kan bli litt mer vanlig hagearbeid.
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlett
 2. Hei Maria! Godt å høre at det står til liv, til tross for manglende blogging :-)) Jeg ser du har hatt hva jeg vil kalle et helt normalt hageår ;-)) God vår! Hilsen Marit

  SvarSlett
 3. Så spennende å se alt du har jobba med og for et nydelig bilde av dammen med området rundt. Ser ut til at du har en fantastisk eiendom. Hilsen fra Liv

  SvarSlett