tirsdag 25. september 2018

Løktid

Crocus siebiri Sublimis Tricolor - fra Syverud
Løk er langtidsplanlegging. Det er jeg bare god på periodevis. Dessuten er det ganske mye læring som er nødvendig. Læring som medfører død når man ikke har fulgt godt nok med i timen.

Min største feil/læring er at sand ikke er sand. Sjøsand, som det er i min have, holder på vann over vinteren, selv om den er helt, helt tørr på sommeren. Knust stein er noe helt annet - og lager trygg drenering uansett. Noen løk må ha skikkelig drenering. De fineste, selvfølgelig.  De er døde nå ...

Men vi gir ikke opp, gjør vi vel?  Neida, vi finner løkmarkeder og løkbutikker og løknettbutikker.

I helgen har jeg vært på et supert arrangement - Oslo Open House 2018. Kunne se inni masse hus, offentlig og private. En god ting er at det starter sent på søndag. Da rakk vi Løkmarkedet i Botanisk have. Ikke akkurat da det åpnet, men en halvtime etter. Urutinert - vi har lært nå at det er Loppisadferd som gjelder:  Stå der til tiden og storme inn. Men noen godbiter var igjen til oss.  Se liste nederst :-)

Alt dette krevde avslapning på hytta før hjemreise, og på veien svingte jeg innom Syverud Gaard. Der sto butikkåpning på programmet - og kattekos ble toppet med butikkinspeksjon. Det var farligere enn ventet.  Når hyllene er fylt med både botaniske løk som sprer seg - OG spennende rariteter jeg ikke har sett før (og endel av de jeg har kjøpt tidligere med som har dødd i feilsanden) i tillegg til løk-løk (les vanlige tulipaner og sånt som man bare må ha noe av for de er sååå nydelige) - da er jeg solgt. Eller løken er solgt, rettere sagt. Og jeg kan dra hjem og planlegge planting.

Noen smakebiter:


Erstatningskjøp :-)
Den kuleste Narcissus'en jeg har sett!  Sinopel!Diger blomst på Narcissus - MÅHA!


Som forrige....


Som forrige (det er dette som gjør noen steder farlige - og morsomme - og våren til et bedre sted å leve)
Dette er løk-løk.  Altså nydelige tulipaner.  Liljeblomstrende, rosa.  En fra Tøyen og en fra Syverud. Tror de blir nydelige sammen!
Hundetann er et must, selv om de er dyre

Bonus - det er løk på vei opp i en potte jeg trodde var tom. Det kan være høstblomstrende crocus - og det kan være noe helt annet som har misforstått årstidene. Det er ganske godt gjort etter denne sommeren, men ikke alle løk er like smarte!

Samlede løkverker
Tøyen:
Erythronium revolotium White Beauty
Tulipa Holland Chic
Tulipa putchella Violacea
Tulipa putchella Persian Pearl
Crocus sieberi Spring Beauty
Crocus angustifolius
Crocus tommasinianus Ruby Giant
Crocus tommasinianus Whitewell Purple
Frittilaria michailowskyi


Syverud:
Narcissus Plenus
Narcissus Replete
Narcissus Shrike
Narcissus Flowerdrift
Narcissus Sinopel
Crocus versicolor Picturatus
Crocus siebiri Sublimis Tricolor
Crocus tommasinianus Ruby Giant
Crocus tommasinianus Whitewell Purple (løsvekt - mange flere, og mye billigere enn på løkmarkedet. Botanisk hages venner må tjene temmelig godt på løksalget sitt når løken er dyrere enn vanlige butikker)
Tulipa Elegant Lady
Allium Caeruleum
Allium Sphaerocephalon
Allium Schubertii
Narcissus pseudonarcissus Lobularis (maaange - i løsvekt)

Første listen er fra Løkmarkedet på Tøyene - og bære nok litt preg av at de beste gikk først, før jeg kom en halvtime uti arrangementet. Det kom mange etterpå - og de ble mer og mer skuffet jo tommere det ble.

Andre listen er fra Syverud - der er det litt større mengder, så det er fremdeles muligheter for å få det man ønsker seg. Lenke til nett butikken her:  Syverud Gaard Nettbutikk

Butikkåpningen er i morgen ettermiddag, altså onsdag 26. - da skulle det være løktilbud, sa Camilla, og kanskje noen andre tilbud også.  Sjekk hjemmesiden, eller på facebook.

Og nei, dette er ikke reklame :-)  Vi driver ikke med sånn i denne småskalablogginsverdenen

2 kommentarer:

  1. Høres ut som en veldig fin utflukt. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

    SvarSlett
    Svar
    1. Takk Ingeborg :-) Det er gartnerisalgstid nå; da er alle kvelder fine. Håper dine kvelder er like bra :-)

      Slett