Strandhushaven har blitt forsømt disse årene med bygging. Den er luket (litt) og vannet (litt mindre), stelt (enda mindre), nytt (ganske mye) og sett på (veldig mye). Det er et opphopet omsorgsbehov.
Og de man er glad i, vil man jo gjerne servere det beste. I klartekst: Hva skulle jeg putte inn i bedene? Gjødsel, jord, kukompost, havekompost... Det er jammen ikke lett å vite hva som er lurt og best.
Torv er ut. Det er de fleste enige om, iallefall i teorien. Og det meste av mat til haver kommer pakket inn i torv. Jeg har bestemt meg for å forsøke torvfritt i praksis. Jeg har ikke mye kunnskap om jord, utover det som har kommet av seg selv etter en leirehave og en sandjordhave og endel års erfaring med planter som dør eller lever. Jeg har aldri tenkt på ph og jeg har tenkt ganske lite på metemark.
Men torvfritt skal det bli. Det er jo litt spennende at det ikke er klar kunnskap å slå opp - her er det rom for prøving og feiling. Og retting!
I fjor kjøpte jeg nesten et lass torvfri jord lokalt (Nestentorvfri Lindumjord fra Taranrød ved Tønsberg). Men bare nesten - det ble ikke overskudd til å gjennomføre. Men andre i området kjøpte, og jeg fikk noen testposer som er spredd ut her og der. Testene ser bra ut så langt, men det er litt lite relevans før en sesong har gått. Men altså: Torvfri2017! Jeg trodde det bare var å løfte mobilen å kalle på en lastebil med jord. Den gang ei! På tre uker har Drammensfirmaet ikke klart å si når eller om de kan levere, og heller ikke hvor de eventuelt kan levere fra. Eller hva jorden skulle koste. Og glemt meg har de ikke, for jeg har purret jevnt og trutt. Det er virkelig det dårligste opplegget jeg har vært borti uansett bransje på lang, lang tid (bortsett fra et snekkerkrapyl, selvfølgelig, men han er vel utenfor konkurranse). Noen burde lære seg å si: Nei, dessverre, det kan vi ikke klare likevel! Istedet for tirader av bortforklaringer, utsettelser og peking på andre. Veldig synd - for det kan jo hende de har et godt produkt. Om noen får tilgang til det... Tre uker forsinket brukte jeg gårsdagen på å lete opp alternative leverandører.
Det er litt problematisk at havefylket Vestfold bruker det aller meste organiske avfallsmaterialet til å lage biogass. Biogass er fin når man er buss, men ikke særlig hyggelig når man er haveeier. Det er torvjordproduksjon, men når den ikke er aktuell for meg, er det ingen jordprodusenter med mindre enn 4-5 mils leveringsavstand. Og det er et tankekors å få torvfri jord levert med langavstandskjørende diesellastebil. Den ideelle verden er langt unna!
GrønnVekst hadde mer orden i sysakene, og satt meg rett over til et hyggelig og kunnskapsrik salgsmenneske som brukte 1,5 time på å tilpasse priser og transportører til et godt tilbud på torvfri jord og kompost levert fra Sky ved Larvik. De lovte levering før påske også. Det er jo ganske fantastisk - min sure, forgjevespurrende treukerlange fortid tatt i betraktning.
Og nå ligger den her utenfor. Mørk og fin og godluktende. Fiks ferdig levert dagen etter første kontakt! Over 20 tonn god mat til deg, Strandhushaven min.
Før foringsfesten luker jeg ugress der jorden skal serveres- skvallerkål, kjerringrokk, småsyre, krypsoleie, krypfredløs, noenirrgrønne tutter jeg ikke vet hva heter, en megetmegetmeget spredningsvillig nellik, korsknapp, løvetann, kveke, brennesle. Sikkert flere også. Jeg tror jeg har dem alle..... Strandvindelen er ikke igang ennå. En slags husvask før festen :-)
Snart er det påske - og det blir ingen fjelltur på meg i år - her skal all tilgjengelig energi brukes til spade og trillebår. Det er helt sikkert!
Har du torvfrierfaringer? Jeg er lutter øre. Har funnet noen som vil si noe om det, men ingen som har forsøkt selv. Har du? Eller har du hørt om noen? Eller har du tenkt på det - men bare funnet 18 liters småposer til 225.- og gitt opp?
GOD JUL Merry Christmas!
for 12 timer siden
Jeg har vurdert å kjøre henger til Lindum (Lier) for å hente selv. Må innrømme at det ble noen poser torvholdig hagejord fra Plantasjen denne uka, men det skal bli torvfritt her også.
SvarSlettHente selv er nok adskillig enklere å få til, ja ;-)
SlettVi har kjøpt atskillige lass med kompostjord (bl.a. mitt kjøkkenavfall) ferdig blandet med sand, fra vårt lokale søppelanlegg. Bedene yrer av meitemark og det meste ser ut til å trives utmerket. Har også (nesten - av og til må man ty til nødløsninger) sluttet med torv.
SvarSlettDette var en løsning vi hadde før biogassen tok over hele organiskavfallsmarkedet. Kanskje det kan lempes litt på etterhvert?
SlettHuff ja, det er ikke enkelt å være idealist! Jeg har ikke kommet så langt, og det er ikke enkelt å få tak i bra jord uten at det koster en formue.
SvarSlettSå flott jordlass du har fåttdeg. Kos deg!
Ja, jeg koser meg med så mye god jord. Det blir nok litt jobb å få den til å passe overalt, men det er slike ting jeg kan finne utav. Når det skal fraktes langt, blir det om ikke dyrt, så iallefall et stort utlegg.
SlettJeg synes da ikke det koster en formue, akkurat, når man tenker på kvaliteten :-)
SvarSlettHer er lenke til vår ''jordstasjon'': https://agderrenovasjon.no/avfallsmottakene/kompost-og-bark
Takk for den lenken - der er jo varedeklarasjonen på komposten også :-)
SlettPS: Vi har aldri blandet ytterligere med sand, og har brukt den på rhoddisene også, vi. Men, der har vi spedd på med litt rhododendronjord og -gjødsel.
SvarSlettBlande med havens egen jord, ser det ut som de anbefaler for all kompost. Og det er kanskje lurt å gjøre det i større grad også med den torvfrie jorden. Jeg har jo sandjord med saltoverdryss, så den er vel basisk, den også...
SlettHar alltid brukt egen kompostjord som jordforbedring i bedene. Er veldig fornøyd med torvfri jord! Vi har stort komposthjørne i hagen så det blir da litt herlig hjemmelaget jord. :)
SvarSlettJa, det er det ideelle - egen kompost :-) Kanskje jeg tør for sneglene.....
Slett