søndag 24. mai 2015

Kjedefritt lokalgartneri


Lokalgartneriet er viktig. Stedet jeg stadig må innom for å hente nødvendig jord og gjødsel, eller egentlig for å myse rundt og få inspirasjon til nye stauder og trær.

Vi er heldige her nede i Vestfold. De ligger tett, hagesentrene. Man blir bortskjemt av sånnt.


Kjedene er representert her, alle sammen, eller begge to, som det heter nå. Plantasjen og Hageland for alle penga. Heldigvis rår de ikke grunnen alene, for det blir kjedelig når alt blir litt for likt. Når det er samme utvalg, samme tilbud, ingen rariteter og for mye maskin!

Her i Vestfold har vi spesialgartnerier som Pionmannen, og frittstående hagesentre som satser på spennende trær, stauder og tilbehør. For meg er EK utenfor Sandefjord og Vegge utenfor Horten de viktigste. Lin har laget en oversikt over de kjedeløse hagesentrene. Du finner den i bloggen hennes her. For oss hagegale er det helt essensielt å finne de fine, spesielle, spennende, uventede og fagstolte gartnerne. Det er de som gjør havene våre spennende.  Har du et favorittgartneri?  Står det på listen til Lin?  Hvis ikke - tips henne - og har du overskudd blir det kanskje en beskrivelse og begrunnelse også. Noe sted. På facebook, i en blogg eller hva ellers du bruker til å kommunisere med hagevenner.


Lokalpusheren min er Vegge. Far og datter, søster og av og til en ny Vegge som egentlig ikke heter Vegge hun heller. Kunnskapsrike og villige til å ta noen sjanser i håp om å oppdra oss kunder til å eksperimentere litt mer i havene våre. Bruke noen trær vi ikke kjente fra før, noen stauder som er annerledes enn de vi kjenner, en annen farge, en annen form, en helt ny én. Magnoliaer og trær i masser av variasjoner. Og mine kjære lønner. Alltid en ny lønn. Det treet jeg synes er aller finest i haven min, en Acer pseudoplatanus Simon Louis Freres, er derfra. Akkurat det har jeg ikke sett der på en stund, men Acer pseudoplatanus Elf Sunset så jeg der nettopp - det lille bildet over her - den har det samme fargespillet. Anbefales. Og Brilliantissimum. Ikke glem Brilliantissimum. De har alle den fantastiske rosafargen når bladene er nye. Det er alltid noe nytt og overraskende, selv for meg som er der jevnlig. Noen nye stauder på bordene - selvsådd kanskje. Et småhjerte med litt lilla, Dicentra hybrid Love Hearts, ble med hjem sist. Med beskjed om at de nok trenger mer sol enn det er der jeg drepte King of Hearts i fjor. Kunnskap er gull. Og sol er det oftest også, så man kan sitte på en benk og lure på om det er helt fullt. I bilen. Eller i haven. Eller om den lille der borte også kan få være med hjem.....Men i dag regnet det. Vi var tre. To damer og en sølvgrå bil. Vi kjørte tombilet fra hageland i Sande og Skoger og trøstet oss nok en gang med nærgartneriet Vegge

Et prosaisk Malus Transparente Blanche som datteren har ønsket seg. Den eneste som holder til familieeplemosen. En Pyrus salicifolia Pendula som jeg har siklet etter i mange år. Og så fant vi et to meter høyt tre med prikkete stamme. Jeg har ikke lagt merke til det før - ikke er det sikkert at det har stått der heller, for jeg har inntrykk av at det dukker stadig frem noe fra hemmelige steder. Nydelig - og altfor lite herdig til å skaffe før lune kroker er laget. Men veldig nydelig. Når det kom til stykket var det et tre Josef på Vegge egentlig ikke skulle selge, og et tre som den andre damen egentlig ikke hadde bestemt seg for å ikke ha - så jeg havnet plutselig som nummer tre i rekken selv om det en stund virket som som jeg bare kunne gå å ta det. Jaja. Det fantes heldigvis et trøstetre. Også det et Paulownia tomentosa - Keisertre. Men MYE mindre. Bare meter'n, cirka. Men virksom som trøst. Et lite brett med sellerirotsmåplanter ble også med. Lurer på hvorfor jeg ikke tok med knutekål.  Men ved nærmere ettertanke - noe påskudd skal jeg ha for neste besøk også. 

Innlegget er altså ikke sponset - jeg liker bare lokalgartneriet mitt :-)  Glem ikke å tipse Lin om ditt!


21 kommentarer:

 1. Slike gode steder er helt gull:) jeg tenker meg en tur over på din side til uken:):) og utfra det du deler, så gleder jeg meg ekstra mye:)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg fulgte din anbefaling til Dyhre engang :-) Velkommen til rette siden - og stikk gjerne innom her om du har tid.

   Slett
 2. Her på min kant av landet har vi Eides gartneri på Askøy. Utenom det er vi dessverre ikke så forvendte, og standardutvalg er standardutvalg og ganske så kjedelig om det er fra Hageland eller Plantasjen.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er min erfaring også - både med Eide og kjedene. Men man vet aldri - plutselig er det en man har oversett....

   Slett
 3. Herlig beskrevet! Jeg er helt enig i at vi må ta vare på de små spesialgartneriene. Vi er selvfølgelig med å støtte Vegge når vi har sjansen :-)) Et kjempefint sted! God vår i hagen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Fru Ranten, i lige måde :-) Uten våre gartnerier blir verden mye kjedeligere.

   Slett
  2. Men du, Ranten, er der noen spesielle der nord og nordover for deg ?

   Slett
  3. Jeg holder jo en knapp på Sotra Hagesenter for de har mange fine trær og busker (men de er jo kanskje ikke å regne som et lite spesialgartneri?) Så er det Eide på Askøy, men der er det lenge siden jeg har vært, så jeg kan i grunnen ikke uttale meg... Jeg tror i grunnen at det meste som ender opp her kommer fra Østlandet og Sverige ;-))

   Slett
  4. Må visst hekte på tilhenger og ta en tur over fjellet ... :)

   Slett
  5. Ja! Nettopp. Nå er du på sporet :-)

   Slett
 4. Vegge er et fantastisk gartneri! Opplest og vedtatt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tiltredes! (Du er litt kjappere til å få sagt det jeg trenger masse ord til hehe)

   Slett
 5. Gratulerer med Paulownia!
  Men om man besøker sitt lokale hagesenter jevnlig, og gjør seg kjent, kan man finne godbiter både her og der, kanskje også påvirke utvalget litt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det tror jeg det er store muligheter til, ja. Akkurat nå står det for eksempel noen flotte oppstammede dverglønner som får krokegrener etterhvert der oppe. De hadde Tove i Skien forelsket seg i - og bestilt. Jeg så henne da hun med et fornøyd smil pakket det inn i den lille bilen. Hun er en racer på flotte planter så det er et solid kvalitetsstempel. De blir neppe gamle der oppe.

   Slett
 6. Helt enig! Kjøper gjerne vanlige planter og jord hos dem også, enn å spare noen kroner på å kjøpe det hos en kjede. Det er som en stor godtebutikk å gå rundt hos lokalgartneriene, og en blir nesten som et lite barn, forundret, overrasket, glad og ikke minst inspirert av alle de spennende plantene de har :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg tror ikke det blir dyrere engang, å hente en henger jord i ny og ne, enn å kjøpe sekkejord med for mye torv. Jeg liker iallefall å tenke at det både er bra, bærekraftig :-)

   Slett
 7. La oss fortsatt ta vare på disse "gullgruvene" av noen gartnerier, slik at vi forhåpentligvis har dem leeeenge :-)
  Paulownia sådde jeg i vinter og har nå 8-10 fine småplanter på 20-30 cm. Tar nok noen år før jeg evt. kan forvente blomster, men samtidig er det jo gøy å ha "laget" selv.

  SvarSlett
  Svar
  1. Kult med selvsådde Paulownia! Jeg ble helt satt ut av bladene som ikke hadde slått seg ut ennå - helt blå! Og kanskje blir bladene så diiiigre som historiene forteller, selv om håndbevegelsene minner om fiskehistorier ;-)

   Slett
 8. Hehe, bare ett lite tre til? Det er jo bare topp å ha flere gode lokale tilbydere. Nå fikk jeg lyst til å shoppe mer hos gartneriet i nærheten av feriehagen. Har egentig bare handlet sommerblomster der før, men kanskje de har noe mer varig også! Gratulerer med fangsten!

  SvarSlett
  Svar
  1. Et bittelite, ja :-) Helt uproblematisk å få plass til. Dessuten er det av en type som gjerne fryser godt tilbake om vinteren, det er ikke en egenskap man skal kimse ad i en trang have :-) Avventer rapport om feriehavegartneriets utvalg av varige planter!

   Slett
 9. Helt enig med deg Maria. Lokalgartneriene er gull verdt og Vegge er absolutt bare å anbefale for alle som er i nærheten av Horten og E18.

  SvarSlett