lørdag 17. mai 2014

Trekjærlighet uten strømper

En barbent runde i haven. Jeg kom aldri lenger enn den lille skogen. Blader og knopper i alle farger og fasonger. Plutselig er pinnebustene blitt trær!


Dette kan fort bli havens stolthet! Sorbus aria 'Lutescens'. Matte, pusete, plisserte asalblader. Om man tar navnet på alvor og forventer gule blader, kan den selvfølgelig være en skuffelse. Den skiller seg fra sølvasalen ved at dunhårene på bladene er gulaktige helt tidlig på våren (det er over allerede nå), men den beholder den pusete (filthårede, kaller de det visst) overflaten mye lenger enn den vanlige. I fjor høst 2013, hadde lutescens'en puseblader helt til de falt av. Min Lutescens står i nærheten av en sølvpil, Salix alba 'Sericea', men er i en helt annen sølvklasse!

 Gull og djevler er en kjent klassiker. Her ved den mørkeste solbærspireaen Physocarpus opulifolius 'Diablo' og gullask Fraxinus excelsior 'Allgold' eller kanskje 'Jaspidea'.

 Jeg kommer ikke forbi Acer shirasawanum 'Aurea'. Min første prydlønn. Akkurat nå er bladene nærmeste neongrønne og bladhamsene knallrøde.

Den lekkertblomstrende skogbunnplanten blir bare finere og finere, og har nå strukket stilken er en halvmeter, men er jo ikke noe tre, og får ikke være med i denne posten! Litt orden må man ha i sysakene


 Med Smilacina racemosa og Bergenia foran og Acer shirasawanum 'Aurea' og 'Autumn Moon' i bakgrunnen, blir den egentlig ganske ordinære Acer atropurpurea et skikkelig blikkfang. Den vokser villig, sprer grenene bra og kan bli en konkurrent til Gammellønnen ved dammen om noen år. Noen litt mange år...
Årets aller største tulipaner foran drivhuset, sammen med Wisteriaen som har overlevd sin andre vinter.
Hekkene mine er et kapittel for seg. Det ser ut som om det ikke er blitt agnbøk, Carpinus betulus og bøk, Fagus sylvatica, hver for seg, slik planen var. De har umerkelig blandet seg i de fleste hekkene. I god tidsånd, sikkert, og det gir en fin effekt.

Her er en av forskjellene - den nederste delen av hekken, agnbøk, er fin og grønn til 17.mai, mens bøkene fremdeles har fjorårets kaffelatteblader på. Et par varme dager nå, så blir den vel grønn, den også.

Lilla staudegyldenlakk, Erysimum 'Bowles' Maude' i fullt flor nå, sammen med juleroser, hvite perleblomster og tulipaner.


Det er 17.mai i dag. Hurra!  Ha en flott dag, alle sammen! Husk å se på alle de fine trærne dere går forbi ;-)

12 kommentarer:

 1. flott hage du har! ønsker meg acer her også, den er så nydelig, skaper et flott blikkfang mot det grønne. men, på H5 er det vel i kaldeste laget :(

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er nok ikke så mange av Acerne som tåler H5, men det er jo andre som gir fine fargekontraster også. Blærespirea får du i den veldig mørke (Diablo), i rødaktig (Lady in Red) og to limefargede (Dart's Gold og Golden Nugget. For eksempel.

   Slett
 2. Flott variasjon i beplantningen din, Maria. Moro å se bildene dine.

  SvarSlett
 3. Mmm. Mye fine farger og fasonger. 'Lutescens' en skikkelig sølvvinner!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, den er en ting for seg. Slo den dessverre opp - og må finne en ny plass til den... den blir større enn ventet. Men kanskje ikke på noen år...

   Slett
 4. Så mange fine trär du viser, men finest var det förste bildet. Jeg noterer meg navnet på den :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lurer på om jeg skal ta noen avleggere av den - kanskje det er et marked for å tjene seg rik i en fart ;-)

   Slett
 5. Herlighet den Sorbusen er lekker! Rykker rett inn på måhalista! Og tusen takk for hyggelig kommentar på bloggen min!

  SvarSlett
  Svar
  1. Fine kommentarer kommer av seg selv for sånne haveturposter. Ser du har tatt inn en have til... :-) Flere som vil se fantastiske haver? Gå hit: http://snuffeldyret.blogspot.no/

   Slett