søndag 20. oktober 2013

Årstidsutfordringer

I går kveld ville jeg gjerne plante. Det var ikke det at det var småkjølig ute, det var mer fordi det var så mørkt at jeg ikke kom igang. Helt svart! Ingen av utelysene er på, og verden ble borte utenfor vinduet. På en middels sommerdag ville klokken 22 vært super plantetid. Det er det ikke lenger. Jeg innså tapet - og at høsten var kommet!I dag morges lurte jeg på om høsten bare skulle bli én natt lang. De 14 nye Heucheraene står fremdeles utenfor, klare til planting, og det sludder! Ikke plantevær, men det hvite trigger drømmene - kanskje dette kan bli en vinter med skigåing? Ikke ennå, selvfølgelig, men om ikke så veldig lenge. Krysser fingre for skisne på Kjaglia og bra nok helse!
Tilbake til virkeligheten. Sluddet gir seg nok snart. Det er meldt regn og opp mot 15 pluss til uken. Ikke at det gjør så mye med regn, jeg skal jo jobbe, og det er sikkert fint plantevær igjen neste helg. Det trengs noen dager til, selv om Heucheraene, et Ambratre (Liquidambar styraciflua) og noen få småpotter er det eneste som er ikke er kommet i jorden nå. Noen sarte saker må inn også. Det er ikke mange, men de er desto viktigere. Oliventreet som har fått noen små, steinharde, grønne olivener i år. Dahliaene fra Annes mor. En liten rosablomstrende sak jeg har glemt navnet på. Og kanskje noen Verbena bonariensiser. Det var kanskje ikke så få likevel. ...

Dessuten er høsten tid for å rette litt på alle feilplasseringene. Planter som står feil kan graves opp, deles og spres rundt i min og andres haver. Noen hele bed står feil også. Litt mer jobb å få skikk på det.

Her er det heldigvis bare Irisene som har blitt for store. Jeg tynnet skikkelig tidligere i sommer, men Iris sibirica som trives, er ingen spøk. Privatgartneren min kom med løsningen: de spisse bladene foran heucherahaugen kan ivaretas av vannplantene. Da er kontrollen bedre siden de står i kurver, og jeg kan få plass til å gå langs kanten igjen. Superidé!  
Nå er Irisene gravd opp, jeg må luke ut litt selvsådde akeleier og annet lysegrønt "rask", så skal salgsplantene i jorden. Det tar nok resten av dagen. Ut og jobbe, inn å bli varm igjen. 

Den røde Ajuga atropurpurea begynner å få fotfeste i den ene enden av haugen. Den fungerer fint for å holde på sandjorden som raser nedover og dekker usynlig mellom Heucheraene. Nå skal den få lov til å dekke stien bortover også. Regner med at den bare blir glad for mer plass.


Alt plantet. De to digre Heuchera Solar Eclipse nederst i haugen kommer fra Olsens Enke på Skøyen. Der var det mange igjen. Om det er noen som vil ha flotte planter til en billig høstpenge sånn på tampen. Det er veldig kjekt med nye, åpne bed. Planen var ikke å ha Iris i bedet på Teltplassen,men det var en kjekk og grei løsning - iallefall for vinteren. 

Linselusen fornekter seg ikke - det er ikke tilfeldig!  Hun løper i posisjon når hun ser kamera eller telefon.


10 kommentarer:

 1. Åhhh, hagen din er så utrolig fin=) Så fint at du drømmer om vinter og ski. Jeg er ikke spesielt begeistret for hverken vinter eller ski!!! Så jeg ser litt mørkt på det som er i vente. Heldigvis er det jul å glede seg til. Håper den nye uke blir fin=) Vibeke

  SvarSlett
  Svar
  1. Bymarka var visst det eneste stedet i landet som var fint for skigåing akkurat nå, hørte jeg på radioen - iallefall noe med ski og Bymarka... Jeg rakk iallefall å bli misunnelig :-) Takk for fin oppmuntring fra deg - det er så hyggelig med dine kommentarer :-) Klem

   Slett
 2. Du verden for en vakker samling Heuchera... nydelige farger!

  SvarSlett
  Svar
  1. Heuchera har høstfarger hele året, og er blitt en av mine absolutte favoritter!

   Slett
 3. Flotte hagen og flotte linselusa! Jeg kjenner jeg snart trenger et lite rekreasjonsopphold med den utsikten der igjen..

  Kjenner også på det med at det ikke lenger er mulig å gå ut og plante kl. 22. Eller 19 heller for den saks skyld. Sikkert bra for alt det andre man skulle gjort, men det var så veldig mye jeg ikke rakk i år igjen.

  Og vips så er det vel snart vår igjen også, og så sommer, hvor problemet nok en gang blir at det er lyst for lenge, så man knapt rekker å gå inn og sove.

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg reserverer et rom til deg. De er litt kjølige på denne tiden, men huset har ulltepper i mengder ;-) Ps. husk at det kun er utsikt på dagtid!

   Slett
 4. Så flink du har vært og så fint som det blir. Alt i jorda - da er du mer ajour enn "privatgartneren".

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er fremdeles et tre eller to her også. Helt ferdig kan man jo ikke være i oktober!

   Slett
 5. Lekkert, Maria. Utrolig lekkert! :)
  Linde-Marie

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker og bukker, Linde-Marie. Kos deg i sommervarmen i blomsterparadis :-)

   Slett