lørdag 16. mars 2013

En nyttig påminnelse om fremtidige oppgaver
Å legge noe bak seg er en god egenskap. Iallefall når noe ikke er så bra.  Å legge noe bak seg er ikke like bra når det er noe som er fint. Jeg var på foredrag med Anne på Moseplassen denne uken. Arkitekten Anne lagde en repetisjon for meg som jeg avgjort trengte!

Midt i Strandhushaven ligger hovedsitteplassen. Nedgravd. Med tredekke og dam. Med vindskjerming foran og huset i ryggen.  Den ble laget i 2011 og ble brukt i fjor, men det var strengt tatt ikke så mye bruk. Det var ikke så mange varme sommerdager i 2012. Desto flere passe arbeidsdager. Drivhusdager. Plantedager. Men Gjennestadforedraget til Anne fikk planleggeren frem i meg igjen. Ferdigstillelse er et tema for sommeren 2013.

Jeg skjønner at det kan virke rart å legge store jordhauger foran utsikten når man planlegger den store ute-sitteplassen på en tomt som denne.  Det er ikke rart at alle protesterte. Men jeg hadde gjort som det står overalt: jeg hadde brukt haven og flyttet sitteplassene rundt for å se hvor det var fint og hvor det var "forbedringspotensiale".  I et helt år. Konklusjon: Ingen liker seg på prærien!

Og for hver skjerming, forsvinner litt utsikt. Haven her er 1,2 mål, men huset ligger helt oppe i hjørnet, så haven mot vannet er romslig. Det er plass til både og! Jeg har gravd grundig ned på midten, lagt hauger foran og plantet hekker som etterhvert vil skjerme mer for vind og innsyn. Likevel er det plass til åpne, mindre sitteplasser rundt, og ikke minst planlegges sitteplasser oppe ved huset som vil dekke behovet for "Den store utsikten".Det er gravd ganske dypt, så dypt jeg kunne. Her nede ved vannet er det sandjord, og ca 1.2 meter under bakken blir det leire. Under det nivået blir det vanskelig å drenere. Gamle sviller i bakkant holder godt på sanden på baksiden - og varmen på forsiden. Og erfaringen tilsier at vi vil ha kroker, hjørner og vegger å sitte inntil.


Det virker kanskje litt rart å prioritere dam sånn rett ved vannet. Det har aldri vært noe spørsmål! Dam må jeg ha. Til småfugler, småmennesker og hunder. Noen iriser er tøffe nok til å tåle den dambefolkningen, og jeg finner nok etterhvert flere plantetøffinger som kan lekes med, løpes over og likevel være prydplanter når stillheten senker seg over Strandhuset om kvelden.Man mister ikke all kontakt med vannet, selv om jordhaugene kan virke massive. Under den røde lønnen ser man rett ut. Og bak søylesypressen er det også et glimt. Især om man har erfaring som eiendomsmegler. Glimtvis havutsikt! Og helst nederst i denne bloggposten ser du en vintervariant av utsikten fra spiseplassen.Dette er 2012. Året etter gravingen. Det går forbausende fort å få dekket jordhaugene med planter. Ikke det at jeg er ferdig. Det blir jeg nok ikke på lenge, men å få dekket jorden! Deling av Heuchera til haugen bak dammen er allerede registrert som satsingsområde. Om den blir rød helt opp - da tror jeg det blir fint!

Ytterkantene av haugene er allerede grønne. geranium er en takknemlig sak å ha i ventebed - klar for oppdrag!

Oppgaver for 2013 er å:
Gjøre ferdig bekken som skal gå fra haugen og ned i dammen. 
Og tråkkstener så man kan komme innefra dammen og ut mot vannet.
Og finne en fornuftig underplanting til magnoliaen

Og så må det inviteres mennesker som kan være på terrassen - for den er stor nok til mange!

25 kommentarer:

 1. Nydelige bilder! Så mye som har skjedd hos deg siden jeg var der. Gleder meg til å se hagen din til sommeren :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Det gleder jeg meg også til :-) God søndag i sneen!

   Slett
 2. Like fascinerende hver gang jeg ser bildene, og spesielt når en ser før og etter. Hagen er blitt helt magisk, og gir mye inspirasjon til hvordan jeg vil ha egen hage!

  SvarSlett
  Svar
  1. Så hyggelig sagt - tusen takk. Det er utrolig lærerikt å se i andres haver, og siden det ikke er så mange haver å se "på årntli" er bloggsnoking en god erstatning!

   Slett
 3. Fasinerende å se hvordan hagen forandrer seg. Du har fått det så fint, med mange nydelige detaljer.

  SvarSlett
 4. Oi, for et fantastisk sted du har å leke deg på! Den dammen ser også fantastisk ut, ikke rart at småtasser liker seg der! Havgløtt er de vel ikke så opptatt av :D

  Lurt med ventebed i bakhånd!

  Nyt helgen!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, ventebed er noe alle bør ha! Stooore! Så man bare kan tømme ut når noe nytt lages. Elelr - kanskje ikke alle anlegger nye haver hele tiden. Ventekasse, heter det kanskje i en balkonghave? Jeg ser at det ikke er helt overførbart.. God søndag til deg :-)

   Slett
 5. Kor flott hage du har!! Kjempefin sitteplass med tihøyrande dam og fint tilplanta haugar. Dette var flott å sjå. Litt utsikt må ein tåle vike for ein så praktfull plass.
  Ha det fint, frå MarJE

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, MarJE. Det er et evig dilemma det der, le og utsikt. Ha en fin søndag :-)

   Slett
 6. For en fantastisk hage med flott beliggenhet!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er denne havens store fortrinn! Sånn jeg har drømt om , men aldri trodde kunne realiseres. Men, man skal visst aldri si aldri :-) Gos søndag :-)

   Slett
 7. Magisk, og så mye handlekraft du har!
  Et praktisk spørsmål, er det enkelt å få byttet ut vannet i dammen?

  Følger hagen din med store øyne :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Gyldenlakk! Jeg er litt Askeladd, du vet han med de 1000 hjelperne :-)

   Nei, det er lett å tømme dammen. Jeg bruker pumpen som til hverdags flytter vannet opp til starten av bekken - bare legger slangen ut i en bed i stedet. da blir det vannet og gjødslet så det er en fryd. Hos meg ligger ventebeddet strategisk til, og får vannet når jeg må tømme.

   Slett
 8. Vi har på sett og vis noe av det samme dillemmaet, utsikt eller le? Men så har jo vi en bratt tomt som får sterk føling med både nordavind og sønnavind. Og helt sikkert alle andre vinder som måtte komme forbi.. Men utsikte er uslåelig og vi bare må ha den! Det så veldig flott ut hos deg. Ligger du i løypen mellom Moss og Bergen så kunne vi jo kanskje stoppet opp en times tid og gjestet sitteplassen din :) Vi snakke!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, som regel er det mulig å få begge - bare ikke samtidig - ikke for alle vindretninger, iallefall.

   Jeg bor rett syd for fergekaien i Horten - dere er hjertelig velkomne innom.

   Slett
  2. Ja da ligger du jo virkelig midt løypen : ) Kanskje en kaffe til sommeren? Vi advarer deg ev på forhånd : )

   Slett
 9. Jeg er så imponert over hva du har fått til med din lille oase. Jeg nileser og prøver å ta lærdom. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takker og bukker, Linnemi. Uten at jeg helt skjønner hva du trenger ekstra lærdom til!

   Slett
 10. Blir helt målløs av det utrolige arbeidet du har gjort. En unik plass du har skapt og fortsatt skaper. En harmonisk og menneskevennlig oase! Lykke til med nye prosjekter i 2013. Blir spennende å følge deg fremover.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, takk. Det blir nok lavere tempo nå som jobb har overtatt førsteprioriteten på energisiden. Om ikke de 1000 hjelperne plutselig dukker opp, da ;-)

   Slett
 11. Det er ikke vanskelig å skjønne at det er viktig med le og lune sitteplasser nær sjøen. Jah, nå er det på'n igjen, skjønner jeg. Med ditt pågangsmot, planer og vyer, blir det gjennomført også!

  SvarSlett
  Svar
  1. På'n igjen er ikke helt dekkende -- det var da et kontrollert utvalg punkter på listen? Den sosiale er klart den viktigste - jeg håper å se dere her i løpet av sesongen :-)

   Slett
 12. Åh, det ser så eksotisk og magisk ut. Så fantastisk kreativt og interessant du har gjort det. Du har jo fått plass til både litt havutsikt og mye le -og ikke minst så mye spennende å se på med dam og beplantninger.
  Det er jo lurt at du ikke viser alt på engang. Det pirrer nysgjerrigheten. Hadde utsikten ligget helt åpen, hadde man kanskje ikke følt noen trang til å utforske stedet videre og oppdage andre utsiktspunkter.
  Jeg gleder meg til å følge med på plassen din videre:)
  Ha en fin uke!

  SvarSlett
 13. Å Maria, jeg blir helt satt ut når jeg ser bildene dine. Du bor i et lite paradis. Har du såkalt "Åpen dag" slik at man kan komme å nyte på ordentlig?
  Takk for nyttige tips ang bunndekkere under Acer i siste bloggpost. Jeg skal i gang med liknende prosjekt under min. Under denvokser pr i dag litt skvallerkål og løvetann hist og her. Med dine forslag blir det lite blomstring ikke sant? Men mere pryd i bladverket. jeg kjenner dårlig disse latinske navnene du er en ekspert på.

  God dag fortsatt.

  SvarSlett