fredag 28. desember 2012

Advarsel - sterke scener

Det lurer farer bak hvert hjørne. Om du er haveinteressert eller ei, kan haven by på utfordringer det ikke er opplagt at du vet hvordan du skal takle. Jeg er lei for å si det - men når det gjelder thuja og sypresser står valget mellom drap og lemlestelse. Jeg har forsøkt begge deler.
Jeg fant et bilde av sypressen før den ble Palmesypressen. En høyst ordinær sypress. Forvokst, som de fleste sypresser og thujaer som har fått noen år på baken. Den litt rundere "lille" broren skimtes til høyre for den. Den måtte bøte med livet, sammen med alle de små barvekstene rundt. Bortsett fra én. Det var litt tilfeldig, men jeg er glad den ble stående. Sypressen ble lemlestret. Så langt opp jeg kom. Omtrent en tredjedel av stammene er fjernet.
På slaktehuset. Haven fylles med barkvister, som i tur og orden slepes til veien og sendes på gjenbruksstasjonen. Nå er alt forhåpentligvis blitt jord.
Tidlig på våren var det blitt slik. Kompost og båndhund. Det kommer bedre tider. Palmesypressen mangler frisering, men utsikten er erobret. Jeg har ikke angret på mine voldelige trehandlinger!
14 kommentarer:

 1. Det ble jo riktig pent til slutt, og med den bakgrunnen kan ingen klage! Selv har jeg en diger gullthuja i hagen, og vurderer å gjøre det samme med den! Men så er greinene så flotte å bruke i dekorasjoner da!

  SvarSlett
  Svar
  1. Har du noe spennende bak gullthujaen, din? Noe du har lyst til å se? Lykke til, før den blir for stor.

   Slett
 2. Så lurt, du har jo fått begge deler bådet treet og utsikten, kjempelurt, det var godt kommet på.

  Hilsen Tove Kristin

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Tove Kristin. Oppstammingen av sypressen ble bedre enn jeg hadde drømt om

   Slett
 3. Det var kjempelurt av deg å ikke hugge den ene ned, men heller frisere den slik som du har gjort! Ikke bare har du fått mye mer havutsikt, men et skikkelig "feature" i hagen din! Sypressen din har eleganse og personlighet som virkelig kler hagen din!
  Ønsker deg en fortsatt riktig fin Romjul
  Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Feature, ja, det er ordet! Moromt å høre folk som går forbi diskutere hva slags tre det kan være. De færreste tar høyde for at det er en helt vanlig barvekst som vokser i mange haver.

   Godt nytt år til dere!

   Slett
 4. Det endte jo så bra med denne friseringen, riktig fint!
  Går veldig gjerne rundt med frisørverktøy her også, oftest litt mer forsiktig, men har selv en viss erfaring med å bli både overivrig og nærsynt. Glemmer å gå noen steg bakover og se i litt annet perspektiv. Det har nok blitt noen små og store angrende stunder etterpå, men det meste vokser greit ut igjen, ved behov... GODT NYTT grønt ÅR, til deg!

  SvarSlett
  Svar
  1. Å kombinere klipping med småtrim er lurt, ja. Jeg løper rundt i egen og naboenes haver når jeg klipper. Godt nytt år til deg også. Det hadde vært hyggelig om du stakk innom i løpet av året - om du er på gamle trakter :-)

   Slett
 5. Ibland är brutala ingrepp det som ska till. Din Tuja ser ju mycket stiligare ut nu som uppstammad. Men tuff att tordas ta saxen.
  Ha det godt :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for støtte til brutaliteten, Mia. Det er jo skummelt - enten det er å stikke spaden midt i plenen, eller å klippe i en tett busk. Men ofte blir det bra - og blir det ikke - kan man jo fjerne det hele...

   Slett
 6. Stilig innlegg. Dette ble jo nesten litt sånn "den som hadde hatt en thuja", he he.

  SvarSlett
  Svar
  1. Neineinei-- ikke flere thujaer. Dette er jo en advarsel, når ulykken først er ute ....

   Slett
 7. Godt nytt år, Maria.
  Jeg gleder meg til å følge bloggen din i 2013.

  Bjørg

  SvarSlett
 8. Takk for det , Bjørg. Godt nytt haveår til deg :-)

  SvarSlett