tirsdag 19. februar 2013

Tilgangshjertesukk - og litt trøst

Våren 2011 var jeg i en nydelig have i Aabenraa på Jylland. Damen hadde en vårblomstring av en annen verden. Juleroser. Trillium. Hun hadde en trilliumbarnehave med mange avdelinger. Stønn. Jeg spurte henne hvor hun fikk herlighetene fra, og hun svarte at hun hadde to hovedkilder. Det ene var Kiekeberg - et plantemarked rett syd for Hamburg- som er rene valfartstedet for leverandører syd- og vestfra, og kunder nord- og østfra. Det andre var markedet i Kolding i juni. I Geografisk have. 300 tilbydere mener jeg hun sa. Minst! Fra små private til stooore tyske. Det er sånnt jeg blir misunnelig på. Veldig. Disse store markedene der alt som kan krype og gå av nerder og kvalitetsleverandører samles.

Vi begynner så smått nå her også. Dokka i juni. Store Gillund i august. Botanisk Hages Venners Hagetreff i månedsskiftet mai/juni. Egersund. Ramme. Men ingen er store markeder. Iallefall ikke ennå.

Prunus serrulata Kiku-shidare-zakura, fra en litt uvanlig vinkel
Selv om det kan være spennende planter og trær rett i nærheten, er det bare informasjon om hurtigoppalsplanter fra Plantasjen jeg gjøres oppmerksom på. Og selv jeg skjønner at vi er nerder. Man kan ikke sende ut reklame til hele Norge og tro at de vil ha nerdeplanter. Ikke sånn uten videre, iallefall. Men gartneriene har i liten grad plantelister tilgjengelig. Noen har dem på hjemmesidene. Det er vel og bra, men da må du komme på at akkurat det er et gartneri du må sjekke. For de færreste har plantelistene sine tilgjengelige for søkmotorene. Så når jeg søker på en eller annen MÅ-BARE-HA-plante får jeg treff på engelske, amerikanske, tasmanske, tyske og polske sider. Og en og annen norsk om jeg er heldig. Og det er oftere en annen hagenerd enn et sted som faktisk kan selge meg herligheten! Løsningen er noen ganger import, men det er mye styr og stor risiko - og en og annen kremgevinst. Som irisen Black is Black fra Schreiners i forrige bloggpost.

Heldigvis er våren også tiden for plantelister. I går la Vegge ut sin 2013-liste. Veldig spennende, og jeg har sittet og lekt med trær og planter som er plassert både her og der. I min egen drømmehave. Moore & Whites bok om trær er i bruk, sammen med ymse staudebøker. Noen blir for store, noen blir for små - og alt for mange glir inn på gromlisten. Som igjen må reduseres som en fransk saus. Det er helt smertefullt.

Det er også smertfullt at tilgangen til planter er så vanskelig. Jada. Vi er et lite land, og jada, vi har liten tradisjon med planter og haver sammenlignet med land det er "naturlig å sammenligne seg med" - det vil i denne sammenhengen si alle som ligger syd for oss! Men det ER endel tilgjengelige planter, busker og trær. Og selv om gleden er stor når man tilfeldigvis snubler i en gartneriperle når man er på biltur på Sørlandet eller på venninnetur til Bergen, blir det jevnt over unødvendig stusselig!

Jeg samler meg om følgende parole:
LA OSS I DET MINSTE FÅ VITE OM DE FÅ GODBITENE SOM FINNES RUNDT OSS!
og håper at det ikke er jeg som må skrive alt det på gamle laken med billigmaling fra Biltema -og gå i tog!

En luring i nærområdet kjøpte "min" Cersis canadensis Forest Pansy fra Vegge i fjor. Bare fordi jeg syntes den var for dyr. Og ikke hadde noen fin plass til den. Og ikke klarte å ta en beslutning. Plutselig hadde en fremmed bortført hele treet. Mitt tre! Gjett om jeg angret?  Og gjett om det IKKE skal skje igjen! For treet er på Trelisten i år også. Sammen med 110 andre trær. Trær, altså, da er ikke buskene tatt med.

Ønskelisten min er lang, og haven har allerede mange trær. Der er riktignok ikke så store ennå, men de kan jo komme til å bli det. Så med trær må jeg begrense meg. Derfor er listen foreløpig bare bestående av disse fra 2013-listen over trær fra Vegge:


Ulmus glabra Camperdownii
Cersis canadensis Forest Pansy
Liquidambar styraciflua Gum Ball Ambertre
Magnolia Black Tulip
Acer cappadocicum  Aureum Tyrkerlønn
Larix kaempferi  Diana Japanlerk

Robinia pseudoacacia  Myrtifolia
og/eller Robinia pseudoacacia  Tortuosa
og/eller Robinia pseudoacacia  Twisty Baby
og/eller Robinia pseudoacacia  Umbraculifera
Viburnum  Eskimo Krossved
Viburnum bodnatense  Charles Lamont
Viburnum nudum  Pink Beauty
Viburnum plicatum Pink Sensation

Ulmusen har jeg - men jeg er som et barn på biblioteket - vil gjerne lese det jeg har hjemme også. Men jeg kan overtales til å la den være igjen når jeg skal gå. Jeg har ikke en eneste krossved - så det må bli noen av dem. Robinia er nydelig - og har Vegge tatt inn fire, er det nok en god grunn til det. De er sikkert lekre! Jeg siklet litt i fjor, i år må de vurderes nøye! Tyrkerlønn. Med nøtter som er spiselige. Formbar til en krone over enhver spiseplass. Er det noe sted jeg kan finne en plass? Den søte lille, oppstammede blålerken min er død. Jeg må ha en erstatning. Kanskje Diane?

Og enda er det liste over gress, og over busker!  Busker er store, men ikke så store som trær, lettere å få plassert - og mye farligere å lese listene på. Jeg tror jeg skal ta opp nettbanken på en annen skjerm - bare for å bli minnet på at faktisk MÅ gjøres en prioritering!

Og ikke å forglemme staudene. Det er jo der Vegge virkelig har mye...

Jippi -- NY SESONG ER IGANG!


15 kommentarer:

 1. JAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!

  Er kanskje veldig greit at det ikke bugner av lister over sikleplanter.. For lommeboka, that is. Men er kjedeig når man finner en MåHa-plante- og den overhodet ikke er å oppveie noe sted innenfor rimelig rekkevidde.

  Kan ikke en eller annen lur person lage en samleportal hvor leverandører kan legge ut sine lister da? Så kan man søke på ett enkelt sted, og finne ut info om hvor man får tak i det man vil ha.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, jeg er iallefall lur nok til ikke å skulle å få små og store leverandører til å samle seg ;-) Men kanskje Stauderingen, eller hva denne leverandørsamlingen heter, kan gjøre noe? Eller så er det tilgjengelighet for søkemotorer, da... Det er mitt hovedønske!

   Slett
 2. For et flott blogginnlegg, Maria! Den butikken på Vegge må vi tydeligvis begynne å bruke. Selv om vi holder til i Åsgårdstrand, så har vi aldri handlet der (bare kjørt eller sykla rett forbi).

  SvarSlett
  Svar
  1. En god illustrasjon på poenget, ja. Man vet jo ikke hva som er der inne! Men heretter ser jeg dere som konkurrenter.... ;-)

   Slett
 3. Svar
  1. Takk, du er der når man trenger støtte mest!

   Slett
 4. Jeg skal på handling til Vegge i år også! I år skal rose bedet settes i stand. Kanskje burde det hatt et vakkert tre i midten..

  Og jeg lengter meg tilbake til Kiekeberg og Aabenraa!

  SvarSlett
  Svar
  1. Den turen har satt varige spor. Både på haven og hodet. Jernblomstene er tydelige tegn på Kiekeberg og tysk havekunst. Skulle vel hatt en sånn rabarbrating - eller? Det blir nok ny tur engang. Men nå står Kolding øverst!

   Håper å se deg når du er på disse trakter - og du tar kanskje UnaCita med?

   Slett
 5. Å!!! Du sier det så treffende! Her er det mange sikle- og dåneplanter, og en del jeg må google. Cercis canadensis Forest Pansy, f.eks. da tenker jeg på stemorsblomster. Dette er spennende!

  SvarSlett
  Svar
  1. Men hold deg unna min Forest Pansy! Den som skal ha en plass så kveldsolen siles gjennom knallrøde blader inn på leseplassen!

   Slett
 6. Vil helst ikke snakke om å ta med spade til botaniske hager...
  Men det finnes jo mye innenfor landegrensene også
  Ødegård har utrolig mye rart http://www.odegard-plantesalg.no/
  Vestby i Sarpsborg er også verd en tur http://www.vestby-planteskole.no/
  Jan Erik Sanda på Nøtterøy kan også være verdt å ta en prat med

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er denne kunnskapen som blir så verdifull -- når den demokratiske søkingen på nett ikke virker. Jeg noterer Sanda - han er ny for meg. Om det ikke er han som har Astoria?

   Ødegård er forresten et av unntakene - han er tilgjengelig på nett. Og Vestby også - iallefall på roser.

   Men du skjønner hva jeg mener, Ståle, at det er for vanskelig å finne godbitene når man må være heldig å få kunnskapshjelp fra noen? Jeg er heldig som har fått hjelp av deg og flere andre, men de fleste får jo ikke det.

   Slett
 7. Wooa! Så mye flotte planter!! Min "Må ha liste" blir bare lengre og lengre! Jeg tror jeg må avlegge Vegge et besøk i år...! Og jeg som trodde jeg hadde kjøpt nok trær for i år! Jeg sendte avgårde en stor bestillingsliste til http://www.eggert-baumschulen.de for noen uker siden- og gruer meg egentlig til å finne ut hvor jeg skal plassere de trærne og buskene....! ;-)

  Ønsker deg en fortsatt riktig fin dag Maria!
  Klem Stein

  SvarSlett
  Svar
  1. Det var en spennende lenke, Stein. Heldig for deg som har haven din i EU :-) Men god for idébanken min også! Litt for god, som gode gartnerier oftest er. Ja, høres lurt ut å besøke Vegge også - det kan vel ikke bli for mye når man har en skog :-) Det er ulempen med villahaver, de blir fulle.


   Slett
 8. Hihi, dette hørtes kjent ut!
  Takk og lov for andre hagegale - hadde det ikke vært for dem hadde jeg nok kun hatt det "alle andre" har, er jeg redd!
  Takket være andre hagenerder har jeg oppdaget frøenes vidunderlige verden, og ikke minst - lært at det fortsatt finnes små gartnerier! Og at naboer gjerne bytter bort planter :P
  Lykke til med årets handling! :D

  SvarSlett