søndag 4. november 2012

Regnværslørdag

Det står en kulelønn på vent. Den står forresten ikke, den ligger. Flat. Nedblåst, stakkars. For n'te gang. Og nå kan den ligge der. Den har neppe godt av flere fall. Den bør plantes. Men ute regner det, og jeg er en regnpyse.

Det står en kasse gress på vent. Sammen med Allium sphaerocephalon skal det bli en sommerblomstrende side av stien fra plattingen til den hvite porten. Etter litt mangelfull husk er det ikke bare de 200 sphaerocephalonene fra Eurobulb som skal innimellom gresset, det er 120 fra Planterike også. Det skal bli gildt! Men, det skal spas opp et bed som det skal plantes i, og i dag har det regnet. Hele dagen. Og jeg er en regnpyse!

Men selv regnpyser har venner. I dag kom fire stykker med bæreposer fulle av grønnsaker, frukt og krydder - oppskriftsbøker og entusiasme. Jeg stilte med latte, diverse blåmugger, Londonhentet inspirasjonssyltetøy av rabarbra og ingefær og nybakt foccacia.

Nå står gule glass, bokser med rødt, grønt og brunt innhold på benken. Det lukter ikke, det dufter!  over hele huset. Menneskene har gått hjem, med poser og glass og snadderandeler -- og jeg er litt lykkelig. Det er veldig, veldig fint å gjøre ting sammen!


Rød salsa ble laget først. Tomater i lange baner. Og for en fart kokken hadde!  Salsaen sto på bordet sammen med ost og brød-serveringen - og nydelige medbragte smakebiter på hotte kjøttboller.  Og hjemmelaget eplejuice fra siste Maribesøk.Appelsinmarmelade med revet lime. Den har kokt og kokt og kokt. Selv om vi ikke hadde oppi like mye sukker som oppskriften sa, ble den sykt søt. Saft av en lime og en sitron og enda noen dæsjer eddik måtte til - men så var den plutselig riktig.  Noen kan glede seg til jul!Aprikos- og whiskeysyltetøy. Men epler manglet. Litt ut i prosessen fant jeg ut at jeg ikke hadde whiskey heller. Merkelig, har man ikke alltid en flaske Famous Grouse innerst i skapet?  Eller iallefall en Talisker som nettopp har nådd myndighetsalder. Men nei. Skapet som manglet whiskey mangler slett ikke rom. De gode brune fikk stå, men en feilkjøpt hvit med eplesmak som ingen vil ha, er nå omskolert til bløtlegging av aprikoser. Et raskt oppkok - og noen timer på vent. Rosiner og noen fed med fersk hvitløk ble med epleerstatningene løk og ingefær ned i kjelen og det kokte og kokte. Eplejuice og vann ble tilsatt - og en slant av rommen  i ny og ne. Den smakte himmelsk! Men det ble ikke så mye, så det er slett ikke sikkert den overlever helt til jul, aprikoschutneyen.
Plommer i fryseren. De har ligget lenge, og selv om jeg har planlagt pai og saker og ting, får jeg aldri kommet helt igang. I dag, derimot. To kilo forvellede stenfrie plommeposer ble tint i tide til å få være med på moroa. Plomme- og rosinchutney fant vi på nettet. Klok av skade var vi kjipe med sukkeret. Brunt, denne gangen. Litt for kjipe, egentlig. Når noe skal ha "sirupskonsistens" er det viktig med nok sukker. NB: Ikke all kunnskap er direkte overførbar! Kanelstang fra innvandrerbutikken var gigantisk, så oppskriftens "1 kanelstang" ble utført ved å brekke av den ene enden. Og det var nesten nok plommer, men for lite pærer. Det kokte og kokte. Pickleskrydder? Hmm - vi puttet oppi noe i en fårikålpepperboks, og håpet det beste! Vi tippet at Heinz salateddik er mildere enn den tilgjengelige eplecidereddiken (fra Heinz!), og reduserte litt. Og helte oppi litt hvitt sukker da grøten nektet å bli siruppete. Stjerneanis hadde vi heller ikke. Men da alt var ferdigkokt, savnet vi den ikke. Tre esker til hver! Ikke så store, men dette er tross alt ingen hovedrett heller. Bare en dæsj på tallerkenen når andebryst skal inntas! O - dansk jul!


Noen gikk tur med hunden. Ikke pent og pyntelig langs veien, men ut i vannet. Det var regn. Og vind. Og høyvann på grunna. Tre veldig våte individer ble henvist til tørkesnoren etterpå. Det var dammer av saltvann og jeg har sikkert ingen tørre støvler før til våren. Men alle tre smilte, og da er det ikke noe å tilgi.

Den grønne salsaen ble laget uten at jeg fikk oversikten. Jeg registrerte biter av squash og matmølling av ramsløk. Men hva mer?  Her er det alvorlige glipper i opplæringen, og jeg får se om det kan være en tilgjengelig oppfriskingsleksjon en dag.

Og i morgen håper jeg på mer regn. Sopppickles og tomatmarmelade står på gjørelisten. Eller kanskje det blir sol? Acerplanting?  Ingen trist og kjedelig søndag, iallefall, dèt er iallefall sikkert.


6 kommentarer:

 1. For en hæærlig lørdag ;)
  Håper på skiftense vær i dag! Litt blåregnplanting og noe kjøkkenaktivitet !
  klem

  SvarSlett
 2. Akk, ja. Det er egentlig tid for innesysler (og hvilke innesysler)!
  Denne regnpysen har heldigvis ikke så mye som roper forfrossent og forblåst om hjelp til å komme i jorda. Men noe er det. Og tregt går det...

  SvarSlett
 3. Du skriver så godt, Maria! Stemning, smak og lukt siver helt inn hit. Takk! :D

  SvarSlett
 4. En fantastisk skildring av en aktivitetsrik regnværsdag. Du skriver så jeg får vann i munnen og glede i hjertet. Tenk at det går an å få så mye ut av en regnfull lørdag.

  SvarSlett
 5. Dette høres ut som en veldig hyggelig lørdag.

  SvarSlett