søndag 4. november 2012

Gårsdagens inspirasjon


Det sluttet ikke i går. Det er veldig lenge siden, og veldig morsomt, med sånne kjøkkenstunt. Det ser til og med ut som om det blir opphold ute. Kanskje en havetime eller to, sånn etterhvert? Men her er ordene for dagen:

1 kg tomater, 750 g sukker, 1 ts finrevet fersk ingefær, 4 ss friskpresset sitronsaft

Dypp tomatene noen sekunder i kokende vann og flå av skinnet. Del dem i to og klem ut kjernevelgerne. Skjær i terninger og bland med sukkeret. La stå litt så sukkeret begynner å smelte. 

Kok tomtene til de er møre og har moset seg. Rør inn ingefær og sitronsaft, og kok marmeladen uten lokk i ca 5 min. Fyll på små glass som skrus til med det samme. 


Ordrettingsprogrammer er et funn for latteren. Når jeg sender uforståelige smser, fordi ordvalg er overstyrt av en ivrig hjelper, eller oppskrifter som denne har fått en politisk overraskelse innbakt, knekker jeg fullstendig sammen. Det tok sin tid før jeg så ordretterens bidrag her. For jeg leser ikke oppskrifter så nøye. Og ikke følger jeg dem til punkt og prikke heller. Bortsett fra om jeg skal lage sukkerbrød. Eller vannbakkels. Men ellers...

Denne tomatmarmeladeoppskriften leste jeg omtrent slik:

Mye tomater- det står en pose på kjøkkenet som jeg fikk i går, er den omtrent en kilo? Ja sikkert. Sukker. Nå er det tomt for brunt, men jeg har igjen hvitt, nesten en pose- det går bra, jeg tar den. Ingefær - bare en teskje??  Det er jo så godt!  Jeg tar den biten som ligger på bordet, selv om det sikkert er mange ganger så mye. Sitron har jeg. For et styr med å måle opp - nei, det er uaktuelt: Én sitron.

Og så dyppet og flådde jeg, lurte litt på disse kjernevelgerne og ble distrahert av dem så jeg delte i to, skar vekk det hardeste i midten - og glemte terningskjæringen. Nå står det og putrer, og blir sikkert godt. Sitronen, ja, den glemte jeg, men skal jeg gå ut og putte oppi.

Det lå en naken lime der. Den som hadde gitt skallet sitt til gårsdagens appelsinmarmelade. Jeg tok den i stedet, for sitronen kan ligge lenge. 

Er det sånn for deg også?
I oppskriftenes verden? 


Og ellers også?


Det ble opphold. Og jeg fikk plantet lønnen. Det ser ikke så fin ut akkurat nå, men når våren komemr og det tyter ut mørke, mørke rugleblader i en stor kule - da!Jeg fikk til og med gravd endel av det som skal bli gress- og alliumbed. 
Og besøk ble det også tid til.

Oppsummering:  Superhelg!3 kommentarer:

 1. Ble den god? Jeg er helt motsatt, leser oppskriftene høvelig nøye, gjør så likt jeg kan - og så blir det stygt. Sikkert mye smartere å bare gjøre sånn som det passer.

  SvarSlett
 2. Jeg svelger og svelger ... ;)

  SvarSlett
 3. Tomatmarmelade, så spennende! Ble det godt?
  Lønnen din blir sikkert flott, de er jo nydelige:)
  Takk for ditt svar om planting av frosne løk i frosne bed.
  Ha en fin dag!

  SvarSlett