tirsdag 29. oktober 2013

Høstbilder til låns

Det er høstmotiver til mange bloggposter i haven nå. Mange av trærne har sluppet bladene, men det er fremdeles noen som holder på sitt. 

Denne første knallrøde er nok identifisert på høstfargen.  Jeg har lurt på hvilken det er , har ikke fått bladfargene til å stemme helt. Men denne knallfargen er avslørende.

Jeg døper deg:
Acer palmatum Osakazuki


En annen av havens røde lønner har navnelapp og er ikke det spor mystisk. Acer palmatum atropurpureum. Selv om den ikke er mystisk, er den slett ikke kjedelig. Nydelig i fargen hele sesongen, flink til å holde bladene lenge og særdeles fin vokseform. Jeg forsøker å velge eksemplarer som har flere stammer, gjerne litt krokete. Og atropurpureumen kommer til å bli helt riktig. Den klippes etter mønster av den navnløse ved dammen - kanskje den blir like fin?


Bær får de ikke, lønnene, selv om nesene egentlig er en studie verd. En idé til en kamerarunde :-)Rognene derimot. Det er både hvite og rosa bær i skogen nå. Kvitrognen, hvitrogn, lurer på hvorfor jeg kaller den Kvit..., men iallefall Sorbus koehneana har nydelig bladverk på sommeren, og selv om dette faller tidlig, er det bare en fordel for å ha fokus på klasene av nydelig, hvite bær med røde stilker. Jeg har to slike busker, den ene mangler lapp. Det er mulig at er flere hvitbærede rogner?


Sorbus reducta. Jeg tar stadig bilder av den. Bladverket er glaucafarget og virker som en magnet på blikket inni den grønne jungelen. Når bærene blir svulmende store og rosa tar de over showet.

Bildene er lånt fra Andreas.Tusen takk!
8 kommentarer:

 1. Herlige bilder av vakker rogn, og flotte bilder av rød lønn!

  SvarSlett
 2. Nydelige farger! Men hva er glaucafarget?
  Det finnes flere rognesorter med hvite bær, mener jeg bestemt.

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anne :-)Nå er treboken min kommet hjem igjen, så jeg skal kikke etter hvitrognene. Glauca er den grå, duggete grønnfargen. Jeg liker den veldig godt, og synes den lager så fine kontraster til alle de knallgrønne, blanke bladene i haven.

   Slett
 3. Flotte lønner! Slående høstfarge på den første.
  Nydelige rognebær!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, er det ikke flott når de skikkelig tar av og blir helt blodrøde? Særlig planter som blir kjøpt uten navn blir spennende sånn - og denne overrasket veldig positivt :-)

   Slett
 4. Ah, det må være den rognen jeg trodde jeg kjøpte en gang, som viste seg å være noe annet! Går det an å så de bærene?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den med rosa eller hvite bær som du har? Jeg tror de kan såes, men har ikke sett småplanter, så det er kanskje feil. Eller kanskje jeg bare luker for grundig? (NOT)

   Slett