søndag 18. september 2011

Litt haveplanlegging

En sur og våt høstdag. Det er litt opphold innimellom, og jeg har vært ute og plantet det som hastet mest. Noen av klematisene som står på vent, ble puttet ned i jorden også. Og jeg følte meg veldig flink.

Og som det pleier å gå. Først når en plante godt er kommet i jorden, får jeg en god idé om hvor akkurat den burde ha stått.

Jeg har endel magnoliabusker som venter på planting. Ikke helt enkelt, for de bør stå lyst, lunt, fuktig og et sted jeg lett kan nyte dem i blomstringen på våren. Sånne plasser kryr det ikke av i min forblåste have. Men om jeg firer litt på alle kravene, bortsett fra kravet om å se dem, er plassen rett i syd, mellom huset og naboens stygge garasjemur, det beste jeg kan finne. Aberet med en sentralt plassert magnolialund, er at den er lite spennende utover sommeren og høsten. Og ved klematisplantingen fikk jeg den (kanskje) gode idéen med å plante klematis som kan vokse opp i magnoliaene og blomstre på sensommeren og utover høsten.

De aktuelle er gruppe 3-klematiser, de som blomstrer på årsskudd og skal klippes helt ned på våren. Da vil de ikke ødelegge magnoliaenes blomstring med masse grener. Så nå starter jakten på de riktige klematisene. Jeg plantet selvfølgelig nettopp Rouge Cardinal bak jernebanesvillekanten rundt plattingen. Den kan med fordel byttes med en gruppe to, som har en tidlig blomstring i tillegg til den sene. En Hagley Hybrid står i ventekassen. Det gjør også Justa. Jeg innser at jeg trenger en liste over klematisene som står og venter - og de som nettopp ble plantet, så jeg kan se hvilke som er i de ulike gruppene og få fordelt dem. Jeg må en tur ut - og nå regner det selvfølgelig.

Etter en våt tur….   Disse fant jeg, men jeg tror det må mangler noen. Nok en oppdatering følger i bedre vær!

Jeg er en flittig bruker av Clematis on the Web, en database over klematis som vedlikeholdes av Universitetet i Hull. Den anbefales! Opplysningene gjelder engelske forhold, men min erfaring er at høydeangivelsene passer ganske godt med hva klematisene blir her også.  

Dette er clematislisten. Det er tydelig nok å ta av, så den mørkerøde kardinalen kan bli stående ved plattingen.
Bleikity Ariol, Blue Angel 3-4 meter, hvorsomhelst 3
Rouge Cardinal 2-4 meter, helst sol 3
Dr. Ruppel 2-3 meter, sol 2
Piilu 1,5-2 meter, sol 2
Nelly Moser 2-4 meter, halvskygge 2
…Texensis Uten lapp, muligens Princess Diana 2-2,5 meter, sol 3
Warzawa Nike 2-4 meter, hvorsomhelst 3
Ooh la la 2 0.5-1 meter, sol 2
Empress 1,5-2 meter, ? 2
Patens Hybrida Sieboldi 2,5-3 meter, ? 2
Viticella Polish Spirit 3-4 meter, hvorsomhelst 3
Viticella Madame Jules Correvon 2,5-3 meter, hvorsomhelst 3
Viticella I am lady Q 2-2,5 meter, hvorsomhelst 3
Mary-Claire 2-2,5 meter, hvorsomhelst 2
Viticella Alba Luxorians 2,5-3 meter, hvorsomhelst 3
Edward Prichard 1,5-2 meter, sol, duft 3
Pink Fantacy 2-2,5 meter, hvorsomhelst 3
Hagley White Har fin lapp, men jeg finner ikke denne noe steds
5 uten navn fra Høybråten…

4 kommentarer:

 1. Lett er det ikke....

  Magnolialunden blir sikkert fin :-)

  SvarSlett
 2. Nei, hadde det vært lett, hadde det vel vært kjedelig. Men det er hyggeligere når det er vanskelig i fint vær ;-)

  SvarSlett
 3. magnolialund, høres herlig ut:) Bare ikke plant klematisen for nærmer røttene, for røttene til magnolia liker ikke konkurranse:)

  SvarSlett
 4. magnolialund, høres herlig ut:) Bare ikke plant klematisen for nærmer røttene, for røttene til magnolia liker ikke konkurranse:)

  SvarSlett