torsdag 21. oktober 2010

Verken blek eller fattet


Det er fire uker til advent, sa en av middagsgjestene i går. Da gikk det opp for meg at sommeren er over. Termometeret på kjøkkenet i dag morges fulgte opp: det har vært minus 3.1 grad i natt. Det er ikke sommertemperatur. Det kan vel strengt tatt være et spørsmål om det er høsttemperatur også.  Håper svaret er ja!  Om jeg mister sommeren nå, vil jeg gjerne ha høst en stund.

Det er selvfølgelig ikke vinterklart i haven. Ingen møbler er ryddet vekk, ikkenoe annet er ryddet heller, løk er ikke lagt og noen få planter står fremdeles og venter. Tre-fire staudekasser kanskje. Muligens fem. Det ble litt flere Euphorbiaer i går. De ser veldig pjuske ut nå men blir flotte til våren. Og noen trær. Veldig små, da. Når det er 70 % på gartneriene sliter jeg med disiplinen. Og taper. Litt. Et lite Prunus nipponica Brilliant – med enkle, hvite blomster tett i tett oppover stammene og et litt større Prunus serrulata Royal Burgundy – med mørke blader og doble rosa blomster. Og en Sambucus nigra Black Lace. Det står en bambus med brede blader der også, fra et tidligere disiplinutfall. Jeg er redd de har frosset på føttene i natt. De skal plantes når solen er kommet helt opp. For den kommer – jeg kan se den. Den er på vei!Og den forteller meg at det kanskje ikke er helt sant at det er vinter. Kanskje ikke høst engang Smilefjes som blunker

11 kommentarer:

 1. Ja det gjelder å være optimistisk, men sommer...... nei, den må vi nok vente noen måneder på nå ;-)

  SvarSlett
 2. uæææææ
  det er greit at jeg har laget en masse julepynt alt altså, men fire uker til advent?

  Jeg har nå telt, grundig, og det er litt over fem uker.

  Sådetså ;)

  SvarSlett
 3. Ja, fire uker er ljug. Men det er uansett kort tid til... Huff. Men løkene kommer seg i jorda, både hos deg og meg før det er for sent, helt sikkert. Ellers slenger vi dem bare i ei potte. Jah! Det går det.

  SvarSlett
 4. Møblene dør ikke av en frostnatt eller 2, kos deg med plantingen av disiplinærutfallene du;o) Det er bare 6 mnd til vår og tulipanblomstring:o)

  SvarSlett
 5. Jeg hopper gjerne over resten av høsten for min del. Den fiiine høsten er liksom litt over. Bladene er stort sett fallt, og de siste blomstene er ferddi.
  Kjør vinter, julepyntlaging, peppis, blå swix og gløgg!

  For noen fantastiske solnedganger du må ha!
  Så fint at du nyter og deler!

  SvarSlett
 6. Satser på flott høstvær i noen dager til, men fy det var kaldt i dag. minus sju her da jeg stod opp. hutre. Har fått ryddet litt opp ute, ryddet i "drivhuset", men det hjalp lite. Fikk nå kastet litt. Det gjenstår bare rareplantsløk som skal ned i jord. Gudskjelov så er det ikke mange (tror jeg). Kos deg i høstværet og plant for harde livet.

  SvarSlett
 7. Hei igjen til Strandhusets Maria!

  Denne gangen skriver jeg fra egen ny blogg : ))) Jeg som forleden spurte om den flate stenen uti vannet hos deg.

  Jaaa.. Hva tenker DU å foreta deg med staudene som fortsatt står på vent? Overvintring inne, i kald kjeller f.eks.?
  (Jeg har fortsatt noen av det slaget, jeg også...)

  SvarSlett
 8. Tusen takk for mange hyggelige kommentarer. Du har nok rett, Trine. Sommer er det ikke. men jeg sitter i haven og ser på en grønn plen - og busker uten blader...
  Middagsgjestene er korrigert - og ble nok som meg lettet over å få en drøy uke ekstra. Jeg takker på vegne av oss alle :-) Det er da mye fin høst igjen ennå, Lin? Jeg er ikke helt klar for Krokskogen og blåswixen ennå. Men det er nye-ski-år i år og jeg kjenner jeg gleder meg litt. Ble en ivrig leser av preppeposten din i fjor :-)

  Løking og planting fremover, ja. Jeg har ikke annet valg enn å satse på nåde fra høyere makter i form av varmegrader. Kakelinna, kanskje, om Lin får det som hun vil lol

  I dag var det også en nydelig soloppgang, men jeg blir vel kastet ut av hagebloggeverden snart, om det ikke blir annet enn hav og himmel hos meg..

  SvarSlett
 9. Hjertelig takk for hyggelig kompliment og for kommentarer, hos meg : )

  SvarSlett
 10. Hei!
  Takk for hyggelig hilsen på Moseplassens og min blogg! Det er hyggelig å være til inspirasjon. ”Naturen får hjerterøttene til å danse”. Ha en lykkelig helg!
  Hilsen Kari.

  SvarSlett
 11. På denne årstiden er soloppgangen på det vakreste. Jeg er spesielt glad i de lyse gulhvite, totalt henført! Så søt kommentar du la igjen hos meg, jeg håper også at våre veier krysses igjen neste år :) I mellomtiden får vi kose oss med iskrystaller på grener og blader, jeg velger det fremfor sne, jeg :) God helg til deg!

  SvarSlett