onsdag 10. mars 2010

Krydderformering uten frø

IMG_0033_800x600

En krydderpotte fra matbutikken koster omtrent det samme som enIMG_0034_800x600 pakke frø. Iallefall om vi snakker om de små krydderpottene og nettkjøpte frø. I går fant jeg en potte med en småvokst basilikum. Ideell for å bli plantet om. Om jeg har litt flaks, vil den dekke hele sommerens behov for basilikum. Og mitt behov er stort – basilikum er uunnværlig på brødskiven, i salaten og ikke minst i pestoen.

 

 

 

I pottene står spirene altfor tett til å ha et langt og lykkelig liv. Her har jeg tatt hele saken ut av plasten og dratt den forsiktig fra hverandre. Det er knapt jord, bare masse sammenvokste, tynne smårøtter. Innimellom de store spirene er det masser av små. Og det er de som er mest attraktive nå – helt passe til å IMG_0035_800x600IMG_0037_800x600bli priklet i småpotter. Det er lettest å plukke ut de som ikke har rotet seg bort kantene av potten. Men om noen røtter ryker, er det ingen krise - bare å legge bladene på brødskiven.

 

 

Her er etpar vinnere. De skal friste tilværelsen i egne potter.  Basilikum vil ha masse mat – gjødsel. Det finnes utallige typer for bruk til matplanter, både flytende og som småkuler. IMG_0040_800x600Det er i grunnen det samme hva man IMG_0039_800x600bruker – jeg som er ganske glemsom foretrekker kulene, som løser seg opp litt etter litt, og varer langt utover sommeren. Sett balisikumpottene lyst og litt kjølig – men for all del ikke i trekk. Basilikum hater trekk! De straffer deg nådeløst med slappe blader og vekstnekt. I fjor satt jeg dem ut i drivhuset, men sommeren ble for kald til at det ble noe fart på dem. I år skal jeg være mer nøye – varmekjære og pysete som de er, skal de få stå inne i varmen dersom sommeren ikke vil ta skikkelig imot dem.

 

Potten er like full – jeg må foreta denne operasjonen flere ganger de nærmeste dagene. Og det haster – de lever et farlig liv på kjøkkenenken.

IMG_0042_800x600

 

 

 

 

 

 

6 kommentarer:

 1. Hadde ikke tenkt å kjøpe frø i år. Har så mange planer om gjøremål, men blir litt fristet når jeg ser bildene dine. Med en følgerknapp på bloggen ville det være enkelt for oss andre blogger å følge deg;) Mette

  SvarSlett
 2. Så flott innlegg! Jeg er storforbruker av oregano og timian og kunne tenke meg å prøve oppskriften på slike planter fra butikken. Tusen takk for tips og god beskrivelse :)

  SvarSlett
 3. Takk for tipset, Mette. En følgerknapp skal nok kunne ordnes. Og om jeg får lurt noen flere til å kunne fråtse i basilikum - eller andre lettanskaffede krydderurter - i sommer, skal jeg være fornøyd :-))

  SvarSlett
 4. Dette skal jeg prøve på også:) Elsker basilikum, tomat og mozzarella:) Og pesto:) hmmmm:)Takk for tips:)

  SvarSlett
 5. Maria, kan jeg få lov å hente dette innlegget til infosidene på hagEgal? Fantastisk informativt :-)

  SvarSlett