torsdag 3. januar 2013

Tid for frø! Bestill fra hele verden

Denne er en nyhet i en
svensk frønettbutikk
Romjul.
Januar.
Planlegge vårens såing av grønnsaker og ettåringer.
Stauder som skal sås nå og settes ut i den sneen vi kanskje får igjen snart.
Eller under en grønn plantekasse i nordveggen.

Når frøkatalogene kommer i postkassen.
Og epostinnboksen fylles av lenker til allverdens frøfirmaer.
Da er det morsomt å være hageinteressert på nett.

For frø kan man klikke til seg - her på pc'en - fra omtrent hvorsomhelst.

Frø, i motsetning til planter, kan importeres uten noe om og men. I visse mengder, selvfølgelig, men den grensen er så høy at den sjelden er noe problem. Holder du deg under 200 kroner uten å ta med frakt, er det ikke moms heller. Men går du over 200 kroner, må du betale moms av både innhold og frakt. Og gebyrer i tillegg. I motsetning til de som kjøper elektronikk og klær og sånnt, er vi hagefolk ofte fornøyd med 200-kronersgrensen. Det gir en viss mulighet til å stoppe frøshoppingen i tide.

Utvalget er enormt. Noe helt annet enn å titte i et lite stativ hos den lokale plantepusheren. Og ulike firmaer er spesialisert - til det latterlige. Iallefall til å bli glad av!

Skummelt å handle på nett? Nei, det er mer en vane. Frøfirmaer har jeg ikke opplevd skummelheter hos. Det verste er at frøene kan ta urimelig lang tid, av og til.

Jeg har ingen hemmelig frøkilder - og deler gjerne mine gode erfaringer. Om man kjøper eller ei (jeg har vel til gode å klare å gå ut uten å ha med meg "bare litt") er bare det å se på årets gilde nyheter en glede i seg selv: oppdage varianter av yndlingsplanter, finne doble chilier, lilla gulrøtter, en blek tagetes, en mørk, mørk blomkarse, en hel side med økologiske frø. Eller noe man ikke aner hva er, men blir tussete av og kjøper for å prøve!

Solanum Lycopersicum  Vintage Wine En av Impectas nyheter - kan bli opp til 600 gram!
Kortbetaling, Pay-Pal eller Klarna - det er stort sett enkle og selvforklarende betalingsløsninger.

Min hverdagsbutikk på nett er Impecta. Svensk frøfirma med godt utvalg, og jevnt over greie priser. Når du har registrert deg/logget deg inn regner nettsiden om til norske kroner og trekker fra svensk  moms i kassen. Det gjør det enkelt å beregne frøposer tett oppunder 200 kronsers grensen.


Rainbow Treasure
kan du unnvære denne på utebordet ditt i sommer?Det er flere gode svenske. Rara Växter er en god side med mange spennende frø. De har dessverre en litt tungvint betalingsordning - du må betale til et norsk kontonummer i din egen nettbank. men utover det er de helt ok - fjerner den svenske momsen, gjør de også. Så du har ca 285 svenske kroner å handle for - under 200-kronersgrensen.

Mange spennende grønnsaksfrø hos Rara Växter - de har rosa, hvite og lilla reddiker, hvite økologiske gulrøtter. Og små nydelige knaskerøtter.  Og så mange tomater at du knapt får bestemt deg.Engelske frøbutikker er det mange av. Veldig mange. Og noe av gleden er å finne dem. Blant mine favoritter er Select Seeds. De er spesialisert på tradisjonsplanter, gamle planter som har vært vanlige i haver siden før krigen. Verdenskrigen, altså, den på 1940-tallet. Men har litt av hvert annet også. Hvite revebjeller, Digitalis purpurea alba ved siden av og   Echinacea Cheyenne Spirit under, er fra Onlinekatalogen til Select Seeds.  Andre gode er Chiltern Seeds , Plants of Destinction og Swallowtail Garden Seeds

 


Liker du å så stauder, eller trenger du å ha mange like til et nytt område i haven din, eller er du bare generelt interessert i spennende planter, kan det være lurt å ta en titt i den canadiske nettbutikken til Kristl Walek: Garden North. Klimaet ligner vårt, så alt hun selger kan i prinsippet leve her. Skal du handle, velger du Catalog på åpningssiden, deretter Retail Catalog helt øverst til venstre - og så er det bare å gå gjennom kategoriene. Dropp clematisene kanskje - ellers kan det hende du også plutselig er fortapt. Jeg har forkjøpt meg på spennende ville clematis, staudeclematis som dør helt ned hver vinter og noen klatrere. Og på gress. Hun har vanvittige flotte gress! Dette er en av yndlingsbutikkene. Jeg er sikker på at den kan kurere både tannverk og kjærlighetssorg. Eller bare få deg til å smile lurt hele veien til postkassen!

CLEMATIS hirsutissima - jeg tar den bare med for å være litt ekkel...   den er jo uimotståelig.

Dette er bare noen få - det er masser av dem der ute. Alle med fristende bilder - og lave priser.  På Hagegals hjemmeside ligger det en liste med 33 nettfrøbutikker - det er et godt sted å starte: Frøbutikklisten

Apropos lave priser. Eller malapropos, kanskje. I katalogen fra norske Zimtrade kan du kjøpe 8 frø av tomaten Sweet Olive i en pose.  Til 89.- Det er jo landeveisrøveri!  I utenlandske nettbutikker koster de mye mindre. For eksempel på Unwin koster den 26., på Sutton koster de 32.- Jeg ser at de selger den på Nickys Nursery også. Det er det eneste stedet jeg har betalt og ikke fått noen frø, og ikke kommet noen vei med verken høflige henstillinger eller klager....  På den canadiske siden Johnny's Selected Seeds var akkurat denne tomaten på salg. 0,75 canadiske dollar, som er omtrent 4.50. Det så jo strålende ut.  Men de hadde innført en minstebestillingssum på ordrer utenfor canada på 175 $. Det er hverdagen for en frøsurfer! Men poenget er klart: På frø er det utlandet som teller! Porto er ikke engang dyrere fra utlandet enn fra Norge!

Horten og omegn hagelag skal ha skravlemøte 6. februar. Kanskje vi kan utveksle erfaringer om nettfrøkjøp der?


20 kommentarer:

 1. Åh for en godtebutikkliste, jeg er igang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Flott! Det er tiden for å komme igang nå:-) Lykke til - både med anskaffelse og eventuell senere såing...

   Slett
 2. Øyet blir både stort og vått av din spennende og nyttige post! Jeg klarte ikke å vente, så både Impecta og Rara vaxler har blitt holdt i ånde av meg siden ifjor høst:) Og mer blir det vel....Lykke til!

  SvarSlett
  Svar
  1. De er farlige, disse nettbutikkene. Især om de kombineres med litt løs planlegging.. Lykke til!

   Slett
 3. Oj, det er akkurat dette eg har store problemer med å motstå. Hadde bestemt meg for at no skulle det ikkje skulle bestillast fleire frø denne sesongen men det for ei liste til Impecta for 199,61 kr. Går det an å beregne det bedre :)
  Har sortane på siste innlegget i bloggen min.

  Klem MarJE.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det er ikke lett, denne begrensningen. Flotte frø du har bestilt!

   Slett
 4. Veldig artig at dere skal ha skravlemøte. Og den der klematisen. Hm.

  SvarSlett
  Svar
  1. Det kan hende den spirer... i så fall skal jeg si fra ;-)

   Slett
 5. Ja da, man er allerede på frøkjøret. Impecta, Rara Väkster, Barnhaven Primroses og Magnar sine frølister er lettet en smule allerede. Og jeg trenger i alle fall flere tomatsorter - det er sikkert og visst. Har jeg tid til all denne priklingen da? jeg har jo igjen masse frø fra i fjor og i forfjor og i forfjorsfjor også! Antakelig...heltsikkertikke :O)

  Ha en herlig frøsurfingstid.

  UnaCita

  SvarSlett
  Svar
  1. Magnars frøliste også, ja. Han har jo et lite eventyrslott av spennende planter i haven sin som har tar frø av. http://www.aspaker.no/ Takk for påminnelsen!

   Slett
 6. Ære være 200-kronersregelen! Jeg hadde hatt det trangere om den ikke fantes ;-) Barnhaven, sier du. Hmmm (Har jo masse primula - trenger jeg noen flere? Klarte å komme uskadd ut igjen. Husker ikke hva jeg har... Puuh)

  SvarSlett
 7. Hm..her var det mye fint.. Det kribler i hele meg. Jeg vil ha vår.
  :-) Skal bruke litt tid på dette: Å finne frø med planter som passer til min kolonihage. :-) Takk for god tips til inspirasjon!
  :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Lykke til med plantejakt. Kolonihaveplanter er heldigvis like mange og varierte som andre haveplanter - så du får det ikke noe lettere enn alle oss andre hehe!

   Slett
 8. Flott oversikt med mye nyttig info! Nå er jeg så heldig at jeg forkjøpte meg i fjor, så jeg prøver å droppe vinterbestillingen i år, men det dukker jo sikkert opp noe jeg bare MÅ ha :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Jeg har forkjøpt meg jevnlig - og trenger sårt til et frøbyttemøte for å se om andre kanskje kan bruke noe av det jeg ikke kommer til å så.

   Kanskje det skulle være et frøtreff på Oslo mekaniske i vinter?

   Lykke til med alle dine MÅHA'er!

   Slett
 9. Fristerinne... ;)
  Der ble i alle fall første bestilling til Impecta sendt, og 'Rainbow Treasure' er av dem som blir mine. :)

  SvarSlett
 10. :-) Det er en ekstra fryd å lokke deg inn i frøbutikkene, Inger Karin, selv om jeg har stor tro på at du ikke har problemer med å gå selv heller.

  Jeg falt for Gardens North - og trenger du noen ekstra staudeklematisfrø, er det nok overskudd i alle mine poser!

  SvarSlett
 11. Hehe, Clematis er bra saker, men mange er dessverre litt for store for min hage. Og mange av de litt høyere variantene står på vent i potter - til plassen under verandaen, hvis den blir noe av. Hvis du får for mange av hirsutissima, så ikke kast dem, kanskje har jeg et pent bytte? ;)

  Jeg ønsker oss en bedre sommer 2013 :D

  SvarSlett
  Svar
  1. La meg leve i troen på at staudeklematis er små, lekre og håndterlige ;-) (Selv om den store heracleifoliaen, som jeg har fått av deg, tror jeg, er temmelig diger når sesongen nærmer seg slutt)

   Slett
  2. Joda, det finnes flere flotte staudeklematis! Du har integrifolia-gruppen, de legger seg litt, men de har pene blomster. Her har jeg hvit og blå. Nok. De andre staudeklematisene jeg har trenger litt støtte, passer ved en busk, lite tre eller noe slikt. Kanskje hirsutissima er en slik? Jeg har en viorna eller noe liknende, den er kjempesøt (blomsten likner den blå over i formen)! Fusca er kanskje mer interessant enn vakker, jeg har den "vanlige" og en hvitaktig. Fusca lager mengder av frø, de andre får også frø. Bare si fra ;-)

   Heracleifolia og stans er flotte, men de krever sin plass.

   Slett