mandag 3. april 2017

Pent og striglet - neida, ikke i år heller

I mange år har jeg siklet på sydveggen uten å kunne gjøre noe der. Det skulle jo komme vinterhave - og stillaser  - og tråkkefolk, så den var tabu. Nå er det bygd og tråkket ferdig, og det er klart for have også på tomtens indrefilet. Noen vil vel tro at det er der det er mest utsikt som er indrefileten, men det er jo sydveggen, selvfølgelig. Der drømmen om fersken og kiwi og druer bor.

Oppover gressplenen fra vannet, soper de sure vindene. For å få den lune sydveggen jeg trenger, må det lages en vegg. Jeg har lenge hatt noen plater gammelt bølgeblikk, og gjør et forsøk med bølgeblikkvegg. Dette er versjon 1. Viburnum bodnantense blomstrer uaffisert i forgrunnen.

Endel andre prosjekter må til også. Veggen må trekkes ned, og det skal helst være noen luker så jeg kommer inn under Caelumgulvet. Lagring, eller gjenfinning av ting som faller gjennom gulvet, eller noe. Det er godt det er hjelp å få når alle disse tiltakene skal gjennomføres. Selv om uteprosjekter fremdeles ikke er prioritert...   Men litt...

Gresset skal vekk, det må bli en klar kant mot aksen som går nedover til vannet. Og det skal være plass til trærne og buskene som kan trives her i solveggen. Ca 3 x 10 meter blir dette feltet. Jeg trenger mye ny jord, og har lyst på torvfri jord. Lindum i Drammen leverer også fra Tønsberg, og jeg tror at det er førstevalget. Men nå har de brukt 14 dager og ikke engang klart å gi meg et tilbud. Tross MANGE purringer og løfter om at "i morgen"....  Sånn er utrolig irriterende! Er det andre jordleverandører i området som har torvfri jord, kanskje? Noen som vet?For vindens del kunne skjermen godt vært høyere, men jeg kan ikke stjele så mye av utsikten innefra Caelum.

Denne høyden går fint, ser det ut til. Dette er max utsiktsstjeling - fra sittegruppen helt på vestsiden. Det blir mindre og mindre sperring jo nærmere veggen man kommer.

Jeg har kjøpt ny vinkelsliper i dag - og kan prøve meg frem med litt ulike høyder.


Inne i Caelum står en oppstammet Ginko biloba Marikken og strutter.
Fra den andre siden av skjermveggen blir det også et rom, selv om det blir litt mindre plass her. 3x6 meter - med veranda og trapp som den ene siden.

Bedet mot aksen har vært et Austinrosebed med vekslende vellykkethet. Austinroser er i det hele tatt ikke så gode som jeg trodde. Men de får forsøke en gang til. Jeg har flyttet de som sto i den øverste delen (baksiden av blikkveggen) inntil trappen. Nå står de der som litt triste pinner, men det skal være et bra rosested, så de får værsågod å prestere. Helst i år....
Også her skal gresset bort, og skvallerkålen med det, og jeg må finne på noe annet å gå på. Grus er pent, men vondt for mine skoløse sommerføtter - og det er allerede veldig mye terrasser. Noe sten, kanskje?  Og vanntønne - det må bli plass til vanntønne her et sted. Og en benk? Og kanskje noen skap til haveredskap der hvor det blir litt tak/under verandaen? Det synes litt dårlig, men den midterste støtten på blekket, er en 20 cm bred hylle. Planen er at noen av vannkannene skal kunne stå der til pynt.


Og som alltid når man graver, dukker det opp et mysterium eller to. Her ligger det et rør. Rett under veggen - bare 10 cm under gresset.
Hvor kommer den fra - og hvor skal den til?  Er den i bruk, eller er det bare historisk interesse? Jeg mener jeg har vært bort i sånne rør før på mine gravinger, så kanskje jeg kommer på det?  Eller finner igjen en ende.

I dag har det vært tåke hele dagen. I går kveld var det også tåkedotter som fôr rundt og lagde kalde vinder og sitte-inne-i-Caelum-behov.  Men i går morges - da var det tilløp til sommer:


10 kommentarer:

 1. Hører det knaker i tenkeboksen helt hit...
  (Luksusproblem, altså!)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tenker - og glemmer hva det var jeg lurte på. Fordeler og ulemper med å være hodeløs ;-)

   Slett
 2. Pent og striglet blir vel 2 ord som ikke passer i en travel hagehverdag?! Her går vi og sklir i surklevåt plen :-)) Men det er da vår?! Joho!

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er vår. Det er uten noen motforestillinger vidunderlig! Håper dere får opptørringsvinder og sol snart!

   Slett
 3. Ikke striglet her heller, og det er ikke overkommelig heller. Så da får en nyte det som er pent i steden. Vakker utsikt du har, Maria!

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Marit, den blir jeg bare ikke lei av! Og jeg drister meg til å begrense den litt her og der. Bare litt, da!

   Slett
 4. Hei. Skal en hage være helt striglet da?. Nydelig utsikt du har. Ønsker deg en fin dag.
  Hilsen Hanne-Lise.

  SvarSlett
  Svar
  1. De er jo fine, de som strigles til fest eller besøk. Skulle gjerne hatt det en gang eller to i sesongen, kjenner jeg. Ingen steder det gjensto hvite flekker på kartet.... Men det er utopi! Fine vårdager ønskes deg også :-)

   Slett
 5. Mye spennende prosjekter på gang hos deg, deilig å komme i gang når du har ventet på det så lenge. Ha en fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, det er en kompost på gang også - jeg har tatt til meg ditt råd om å sette noen sneglefeller utenfor og lokke dem i døden der. Det er jo genialt - og satt igang mange lure steder jeg kan ha små jordfabrikker. Takker og takker!

   Slett