lørdag 2. april 2016

Vår 2016 - Ouverture


Det er helt sikkert vår.


Det er liv i tuene her og der, trærne skyter og jeg har startet på vårrydding i bedene. Krokusene kommer. Blir revet i stykker av vinden - og erstattet av andre.I år står porten åpen. Det krever tilvenning å ikke løpe og lukke den. Og det krever nok tilvenning for flere enn meg å bruke den. Noen kommer inn - det er jo flott!


På fjordsiden av Lillehuset oppdaget jeg blå og lilla prikker i løvet. Etter en hastig halvveisrydding, tittet de frem - alle krokusene som bare så vidt ville opp i fjor.

Men det gikk som det pleier. Jeg står og beundrer blomstene litt, men så glir blikket til det som ikke er gjort. Det som skal ryddes. Og disse teglstenene som bare går mer og mer i oppløsning. De står i for grov grus. Ikke får de den støtten de trenger, og det blir fullt av ugress.  Stenmel sa jeg - tydelig at de ikke skjønte hva jeg ba om :-(  Men det er mange år siden - kanskje den legges på nytt i år. Eller ikke....

I februari stod levande still.
Fåglarna flög inte gärna och själen
skavde mot landskapet så som en båt
skaver mot bryggan den ligger förtöyd vid.

Träden stod vända med ryggen hitåt.
Snödjupet mäates av döda strån.
Fotspåren åldrades ute på skaran.
Under en presenning tynade språket.

En dag kom någonting fram til fönstret.
Arbetet stannade av, jag såg upp.
Färgerna brann. Allt vände sig om.
Marken och jag tog ett språng mot varann.
Hundetann, Erythronium dens-canis var kommet lenger enn jeg forventet da løvet ble løftet av.
Helleborus multifidus subsp. hercegovinus er ny i år.

Jeg husker ikke hvor den kom fra, men den skal ha grønne blomster og et fantastisk bladverk. den lyser allerede godt opp og tåler tydeligvis å stå under sypressen.

De vanlige julerosene svikter aldri. Denne har blomstrer forsiktig under sneen og egne og andres blader, men har nå kommet frem og driver og strekker seg. Finere og finere for hver dag.

Og tulipaner. Veldig overraskende er de allerede oppe og ute. De andre tulipanene er bare skudd.

Også denne ny av året. Men navnet....    her trenger jeg hjelp. Sannsynligvis er de fra Staudeklubben Vestfolds løkimport i fjor.

6 kommentarer:

 1. Mye spennende som spruter opp hos deg! Kanskje det er en Tulipa pulchella av et slag? Alltid noen overraskelser om våren :)

  SvarSlett
 2. Ja, overraskelser er det nok av. Uten hode blir det meste overraskelser. Men denne var uten lapp - da blir overraskelsen varig. Jeg ser ikke at det er noen pulchellaer på Eurobulb. Er T pulchella så vanlig at jeg kan ha fått den med meg fra noe annet sted? det er jo megatidlig for tulipaner nå. Selv med litt glasshjelp

  SvarSlett
  Svar
  1. Humilis er et synonym. Flere fine sorter. Ligner så på noen jeg har. Ser at tulipanskuddene skyter i været her også. Rett fra snø-og isdekke!

   Slett
  2. Det høres mye mer kjent ut - enten Black Base, eller violacaea. Supert, da vil det jo vise seg. Tusen takk, Irene :-)

   Slett
 3. tulipanene er jo garantert en av de botaniske,gleder meg til å se når de springer ut! Det er faktisk knopper på noen av mine turkestanica også, men ikke så langt kommet som dine da.

  SvarSlett
 4. Du all verden så mye greier som har tittet fram!!! Heldige du!!!

  SvarSlett