onsdag 28. august 2013

Du skal få din lønn - før du aner!

På siden av plattingen har det stått en gul kornell. Cornus mas Aurea. Den har vært med fra Høybråtenhaven, men har aldri blomstret. Jeg har vært litt irritert på den, og vurdert å flytte den på grunn av at den aldri ville blomstre!

Men sånn var det ikke. Ikke helt. At den aldri har blomstret, det er riktig. Men at det er Cornusen fra Høybråten, det er feil. Veldig feil. Det er en lønn. Acer negundo Kelly's Gold. Den har aldri bodd på Høybråten, men er kjøpt på Vegge. Det er mye forlangt at den skal blomstre tidlig på våren. I dag skal den klippes, så den kan bli et høyt og fint tak over bedet.I motsetning til nesten alle andre trær jeg har i haven, har Ornamental Trees en beskrivelse av dette som er oppløftende:


Acer negundo Kelly's Gold can be pruned to keep a good shape or control height and hard pruning will enhance the brightness of the leaf colour. This tree does well in any well drained soil, full sun or partial shade and is very hardy suitable for exposed positions including coastal sites.
En annen lønn, som ikke har vært noe annet enn en lønn hele sitt liv, ble anskaffet på et salg i Larvik under navnet Acer palmatum Dissectum. Det får jeg ikke til å passe - min lønn har mye bredere blader enn Dissectum skal ha.
Denne lønnen har et lite snev av rødt i bladene hele sesongen, grå grener og vokser sakte. Kjenner du den igjen - gir du meg forhåpentligvis et hint!

6 kommentarer:

 1. At A.Negundos gold er så veldig herdig, tar jeg med en klype salt. Min frøys nesten helt tilbake sist vinter, men har kommet tilbake, med masse nye skudd, fra langt nede på stammen. Veldig usikker nå på om jeg skal beskjære den til å få ny stamme, evt, et par stammer, eller om jeg skal la den vokse som en stor busk.

  SvarSlett
  Svar
  1. Laalalalala... Har visst både litt vondt for det,og er tett i ørene for tiden. Jeg vil gjerne tro på herdighetsutsagnet. Selv om det er for engelske forhold ;-)

   Slett
 2. Så flotte Acer. Ingen av de som er herdige hos meg, så da koser jeg meg med dine! Lykke til med prosjektet. :)

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk, Anne Kari. De er heldigvis både blomsterrike og grenfine endel av de lønnene som er herdige de aller fleste steder også :-)

   Slett
 3. Det er ikke en A.dissectum, det er helt sikkert, men hvem det er vet jeg ikke.
  Det er ganske sikkert en Acer palmatum, og den kan ligne på en som heter 'Sango Kaku'

  Disse lønnene er så fine, jeg elsker lønner :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Marit. Sjekket Sango Kaku. Den er fin, men det er ikke den jeg har. Nå ønsker jeg meg den også! Dessuten fant jeg en fantastisk lønneside fra Oregon. Jammen godt at usa-import sikkert er vanskelig!

   Slett