onsdag 2. februar 2011

Nammenam
Jeg var på besøk hos en hagedame og fikk servert nydelige rundstykker. Pålegget fikk stå i fred, müslirundstykkene var mer enn gode nok helt alene.


Hun hadde tatt en tv-oppskrift og modifisert litt. Jeg er jo ikke i stand til å følge en oppskrift, men har nå laget min(e) egne varianter flere ganger. Dette er en sunn avløser for sommerens foccatia - som er veldig god, men bare fungerer med fint mel.


I bollen til kjøkkenmaskinen helles:

1 kg mel (grovbakst, fiberbakst eller hva du har)057
Linfrø
Havrekli
Kruskakli (hvetekli)
1 pakke tørrgjær
2 ts salt, minst!
Olje
Nøtter
Tørket frukt (rosiner, svisker, eple, bær, mango, fersken...hva som helst)

Jeg har ikke skrevet mengder - du må finne hva som passer for deg. Noen dl av hver type kli er et sted å starte, jeg har økt havreklimengden for hver gang. Havrekli er kanskje uforholdsmessig dyrt, havregryn vil sikkert gjøre samme nytten.
Når dette er kjørt til det er blandet, helles vann på. En drøy liter vann til en kg mel, og litt mer avhengig av hvor mye ekstra grove saker du har hatt oppi. La kjøkkenmaskinen gå til deigen er blandet og litt til. Det skal bli en løs deig. Hell på mer vann om deigen samler seg til en klump.


025Bytt bollens lokk med et håndkle og la deigen stå en liten time, eller til det passer. Om den truer med å krype ut av bollen og du ikke har tid akkurat da, kjører du en ekstra gang....  Smør bakeplater med olje om du liker sprø bunn, eller bruk bakepapir. Den hevede deigen settes på bakeplatene med en stor skje. De flyter litt utover, så ikke sett dem helt tett. Det blir to brett.Heves litt til, og stekes i 20 minutter på 220 grader. Dette er rundstykker man blir mett av! De holder lenge i pose, men tåler fint frysing. Jo mer tilgjengelig de ligger på benken, jo fortere blir det tomt. Gammelt jungelord!
031

5 kommentarer:

 1. Det ser virkeligf lekkert ut! Men det brødet ditt i sommer var syndig godt da!

  SvarSlett
 2. Foccatia'en er ikke helt glemt -- kommer plutselig tilbake, Ingrid :-) Men vi må jo ha hverdagsbrød også!

  Så hyggelig, Britt Åse. Jeg blir stadig inspirert av dine kjøkkenaktiviteter:-)

  SvarSlett
 3. Ikke verst med noe som er både godt og sunt. Kanskje oppskriften må prøves ut i helgen.

  SvarSlett
 4. Selvsmakt! Holder alt hva den lover denne oppskriften her.

  Enda en grunn til å håpe på tidlig vår -og sommer.

  SvarSlett