tirsdag 14. desember 2010

Planlegging II

Mer husplanlegging. Mange fine innspill i går, både i bloggen og ellers. Det er verdifullt med andres øyne på forslagene. Dere ser ting jeg er blitt blind for, og har andre innfallsvinkler til dilemmaer jeg strever med. For det er ingen tvil – det er dilemmaene som gjør planleggingen både morsom og frustrerende. Tusen takk :-)

Den fantastiske utsikten og kontakten mellom ute og inne styrer planleggingen av rehabiliteringen av Strandhuset. De begrensede økonomiske rammene legger selvfølgelige føringer. Innenfor disse rammene gjelder følgende:
 • Ikke mer bo-areal enn helt nødvendig
 • Ikke forandre noe for forandringens skyld
 • Vinduer mot sol og utsikt
 • God isolasjon og vedfyring

Jeg ville gjerne hatt huset nede på bakken, men siden det nå engang er høy grunnmur er det noe jeg bare må leve med. Men høydeforskjellen kan viskes litt ut med bruk av terrasser, litt masseflytting og tilpasset vegetasjon i haven. Kanten av terrassen her på sydsiden av huset skal trolig bli en bakke, for eksempel. Og et tre som får blader sent på våren skal stå foran kjøkkenvinduene og skjerme vinduene for den varmeste sommersolen. Hvilket tre får egentlig blader sent, tro? Cercidiphyllum japonicum, kanskje? Eller en Fraxinus excelsior Allgold som ble med fra Høybråten. Podet - så den ikke setter rotskudd.


Sydfasaden – i dag t.v.  og et forslag til nytt til høyre. Kjøkkenvinduer og utgangsdør til terrassen som er forlenget i hele husets lengde. Veggen i vest er tenkt til å gi le for vind og innsyn fra veien. men som Trine skrev i kommentar til forrige innlegg – den sperrer fjordutsikten fra terrassen i vest. Et av de mange dilemmaene :-( Vinduet helt til høyre vil i bredere utsikt fra spisebordet, men ødeleer hele veggen både inne og ute. Siden jeg er plaget av den nye hovedregelen om max 20% av oppvarmet areal kan være vinduer/døråpninger - må jeg kanskje droppe det.
V-5 nord2

Sydsiden av huset med opplett på begge sider. Vet ikke om jeg synes det ble brukbart. Kanksje det er nok å fremheve vindski/vannbord veldig – kanskje mistet det lille huset seg selv?


Denne anden sto i sneen bortpå stranden her om dagen. Helt stille. Selv med Delphi bare på en meters avstand, rørte den seg ikke. Jeg lurte på om den hadde frosset fast, men noen minutter etter var den helt vekk. Så frost var det ikke! Til den er identifisert, går den under navnet "kalkunen".

Tillegg:
Jeg har spurt på Fugleforum.no hva dette er for en sak - og der var det hyggelige og kunnskapsrikte folk som svarte pronto!  Dette er en moskusandhunn. Forvillet tamfulg - eller en tam en på et lite vintereventyr, ikke vet jeg. Men jeg har ikke sett den siden, så den var tydeligvis bare på julebesøk.


 

2 kommentarer:

 1. Betyr dette at du har flyttet Kjøkkenvinduer og verandadør til sørveggen? Hvis du skal ha stuevindu mot sør kan du kanskje lukke noe mot øst? Trenger du to verandadører? Huset er ganske lite, kanskje det er nok med den fra kjøkkenet.

  En sak jeg lurer på, har ikke du kjøkken mot øst nå? Jeg tipper du har vennet deg til havutsikt fra frokostbordet. Hvordan blir det å sitte med morgenkaffen på vestsiden? Særlig vinterstid, dere har tross alt noen uker uten sommer selv om det er i Horten.

  SvarSlett
 2. Ja, jeg planleger å flytte kjøkkenet fra nordøst til sydvest. Spiseplassen er og blir det store bordet i sydøst - så utsikten derfra vil ikke endres. Jeg sitter aldri på kjøkkenet, og lager ikke plass til eget kjøkkenbord. Tanken er at soverom bør ha morgensol og kjølig kveld, mens kjøkken bør få sollys så langt utover som mulig.

  Du har et godt poeng med disse dørene. Hvor mange trenger jeg egetlig? Jeg har tenkt mange dører og mange fastvinduer og mulighet for å la vinden blåse gjennom huset når det blir varmt. Men det er kanskje bedre å kunne åpne vinduer....

  SvarSlett