tirsdag 24. juli 2012

Før - under - etter

Når andre har prosjekter i havene sine, er jeg en hund etter å se bilder av hva de har gjort. Hvordan det var - ikke nødvendigvis helt på Adams tid, men omtrent da prosjektet startet.  Og se det stolte resultatet!  Gjerne med et dårlig mobilbilde tatt altfor sent om kvelden. Når hanskene kunne tas av og dagens innsats er kronet med hell.I dag er det min tur. I sommer er det sakte men sikkert blitt kant på haugene mine. Prosjektet ble påbegynt i fjor, men ble forsinket av gjennomgroing av skvallerkål. Mye jord måtte skiftes, og det tok så mye tid at planene for haugkantmaterialet rakk å skifte flere ganger.

Bildene blir større om du klikker på dem.
Kanten avsluttes med knekkheller, som er funnet i haven. De har hatt et tidligere liv som nedgravde bedkanter. På et tidspunkt var det tomt, og jeg har vurdert mange alternative materialer, men lykkeligvis tok jeg en siste tur med spettet og "søkte" der jeg trodde det kunne ha vært bed i tidigere tider - og fikk gevinst. Nok gevinst til å komme rundt svingen.Her ble det materialskift - og siden det fremdeles ikke er slutt på stenene fra gravingen i fjor, ble det mer stenbygging ala plattingen.
Et trekantet bed vis a vis drivhuset dukket frem. Med tre hensikter: for det første trenger man jo alltid mer bed. For det andre var haugen temmelig smal, og det var et akutt behov for å få den til å legge på seg litt før den raste sammen. Og for det tredje måtte jeg flytte vekk jordhauger fra det som skulle bli rosehave mellom småhusene.   Sånn er det ofte i haven her -- logistikk er en krevende ting!

Trekantbedet ferdig  (her er det dårlige mobilbildet...)
De siste dagene har oppmerksomheten vært på området ovenfor trekantbedet. Der tønnen står. Jeg har lenge drømt om en grusplass der lavendelen kunne vokse utover. Dette kunne være stedet!Bort med torv, frem med duk og singel. Og de fantastiske granittstenene fra Ståle. Det er én som allerede er terskel til drivhuset.  Nå var det ut på vandring igjen - og først énog så enda en, er vrikket ned gjennom haven og inn på plass. Litt høyde på trinnene er jukset til med småsten under granitten. I jordrennen i forkant av singelen skal det plantes bøk. Hekk.  Så man på sikt må gå helt rundt for å se inn på plattingen. Nå er det tid for et glass vin. Sittende på den nye trappen.26 kommentarer:

 1. Skål for flott trapp og tanker og prosessbilder.

  SvarSlett
 2. Åh!! Det er blitt kjempefint! Jeg ser i allefall at turen østover må bli en tradisjon - for her skjer det så mye mellom hver gang

  Hilsen
  Kjersti

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja! Jeg liker tradisjoner. Og FIAer kan man trenge, selv om man ikke feirer like store dager hvert år.

   Slett
 3. Den hagen din .... Jeg bare må over en tur. :D

  SvarSlett
  Svar
  1. Invitasjon foreligger in blanco

   Slett
 4. Det var spennende å følge prosessen trinn for trinn. En svær jobb, men så har det blitt et kunstverk. Og en oase for sinn og skinn.

  SvarSlett
 5. Så mye du har fått gjort siden sist jeg så hagen din. Du har virkelig stått på, og det har blitt kjempefint. Moro med sånne før og etter bilder.

  SvarSlett
  Svar
  1. Ja, nå er det lenge siden du har vært her.. kanskje på tide med en hageinspeksjonsutveksling snart :-)

   Slett
 6. Så flink og kreativ du er! Men de steinene må da være blytunge? Hagen din blir bare flottere og flottere, og jeg skulle gjerne tatt en tur og sett den ordentlig en gang!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk :-) Blytunge, ja. det er ikke håp om å bære dem - verken for meg eller trillebåren. Det tar tid å vrikke dem, men med noen pauser, så kommer de dit de skal :-)

   Slett
 7. Kjempefint! En hage der både de på to, fire og de med røtter kan nyte livet :o)

  Mvh UnaCita

  SvarSlett
  Svar
  1. Det håper jeg -- men røtter? Er det det samme som den borrelåsen plantene har under bakken?

   Slett
 8. Imponert over alt du får til Maria :-) Dette blir finere og finere for hvert år

  SvarSlett
 9. Så nydelig! Tror jeg blir nødt til å invitere meg selv på hagebesøk til deg en gang!

  SvarSlett
 10. Mye jobb- men Å så flott! Kjempeartig å se prosessen litt trinn for trinn!
  Ønsker deg en fin uke videre.
  Mvh Monica

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Monica :-) God uke til deg også

   Slett
 11. Det ble vanvittig flott, Maria! :-)

  SvarSlett
 12. Kjempebra! Alt du får til! :)

  SvarSlett
 13. Noen steingale inspirerer - men jeg holder meg til småstein :-)

  SvarSlett